Rondreizen - Madagascar
© 

Madagascar, het Rode Eiland

19-daagse rondreis in Zuid-Madagascar langsheen Andasibe, Antsirabe, Ambositra, Ranomafana National Park, Park d'Anja, Andringitra, Isalo, Ranohira, Ifaty.   

Madagascar is de ideale vakantiebestemming voor avonturiers en reizigers die eens een nieuwe bestemming willen ontdekken. Het is een eiland vol afwisseling: in landschappen, volksstammen en belevenissen. Het wordt wel eens beschreven als een mengeling van Afrika's mooiste kleuren en Azië's mysteries. Het eiland is echter noch Afrika, noch Azië.

In de Indische Oceaan, ten oosten van Mozambique, ligt het hoofdeiland Madagaskar temidden van kleinere eilanden. Madagaskar is het vierde grootste eiland ter wereld. Op Madagaskar komen andere mensen, dieren en planten voor dan in de rest van de wereld. Er is ook een verscheidenheid aan landschappen. Het midden kenmerkt zich door hoge bergen tot 2000 m hoog. In het uiterste noorden, dat Arabisch aandoet, ligt één van de mooiste baaien, Diego-Saurez. Het zuiden is bekend om zijn grillige steenformaties.

Dit vierde grootste eiland ter wereld is bijzonder rijk aan fauna en flora. Op Madagascar en de nabijgelegen Comoren eilanden vind je een vierde van alle planten in Afrika en enorm veel endemische soorten. Bijna alle gekende Lemurs komen enkel voor op Madagascar, evenals de helft van alle kameleons ter wereld, 300 vlindersoorten en 256 vogelsoorten. Ook hier knaagt de oprukkende agricultuur aan het inheemse regenwoud. Om de Lemurs in hun natuurlijk omgeving te zien heb je maar één kans in je leven. Ze zijn de meeste bedreigde primaten ter wereld. Die kans krijg je misschien nooit meer

De internationale gemeenschap heeft Madagaskar uitgeroepen tot één van de ecologisch rijkste landen van de wereld, een uniek decor van cactussen, baobabs, aloë's en een kwart van Afrika's bloemenvariëteiten.

Dag per dag beschrijving

DAG 1 – aankomst in Antananarivo
Na de aankomst in de luchthaven word je naar een zeer comfortabel hotel met zwembad en toprestaurant in de hoofdstad gebracht. – Hotel Sakamanga

DAG 2 – naar Andasibe
Na een goede nachtrust en ontbijt vertrek je voor een drie à vier uur durende rit in onze terreinwagen naar Andasibe in het oosten van het land. Het daar gelegen park Andasibe – Mantadia (beter bekend als Périnet) is de habitat van de grootste der maki’s: de Indri Indri. Onderweg bezoek je de privécollectie kameleons, gekko’s en andere unieke dieren uit Madagaskar van de Franse bioloog André Peyrieras. Vanavond staat er een avondwandeling op het programma waarbij je kans maakt om de nacht actieve dieren als muismaki, kameleon, gekko en boomkikker te spotten. Je verblijft twee nachten in de luxueuze Vakona Forest Lodge. 

DAG 3 – Andasibe
De hele ochtend wandel je onder begeleiding van een gids door het park. De Indri Indri ga je vast zien, maar ook maak je kans op bamboe maki’s, bruine maki’s en de grootste der kameleons: de Parsons kameleon. Na de lunch bezoek je een op het domein van het hotel gelegen eiland waar een opvangoord voor maki’s is gehuisvest. Hier kun je de eerder gespotte dieren heel goed fotograferen. Je ziet de bruine maki en de bonte vari alsook de dansende sifaka. Aan de andere kant van het domein is een voormalige krokodillenfarm. In het meer zitten nog tientallen van deze voorhistorische monsters. 
 
DAG 4 – naar Antsirabe
Een rit van ongeveer zes uur (met de nodige stops) brengt je over de Route National 7 naar Antsirabe. Dit lieflijke stadje is de hoofdplaats van de pousse pousse, een felgekleurde riksja die door mensenkracht getrokken wordt. Enkele historisch koloniale gebouwen maken van dit plaatsje een aangename plek om te stoppen onderweg naar het zuiden. Je overnacht drie nachten in de Résidence Madalief. Dit op een prachtig domein gelegen guesthouse maakt deel uit van een Nederlandse stichting die ouderloze kinderen en alleenstaande moeders in Madagaskar helpt.
 
DAG 5 – Antsirabe
Na het ontbijt trek je naar een twintig kilometer verderop gelegen kratermeer. Nadat je dit verkend hebt, spring je op onze mountainbikes om een prachtige fietstocht te maken doorheen het authentieke hinterland. Deze tocht zal je nog lang bijblijven vanwege de ongedwongen ontmoetingen met de plattelandsbewoners die met plezier voor de lens van je camera willen poseren.

DAG 6 – Antsirabe
Vandaag kan je lekker genieten van het prachtige domein van de Résidence, maar je kan ook de stad in. Het is erg leuk om je per pousse pousse langs de belangrijkste bezienswaardigheden te laten rijden en aansluitend op een terrasje heerlijk te lunchen. Een wandeling in de buurt van het domein van de Résidence met een bezoek aan een schooltje dat door de stichting Madalief wordt ondersteund, behoort ook tot de mogelijkheden.
 
DAG 7 – naar Ranomafana
Twee uurtjes rijden ten zuiden van Antsirabe ligt het bergstadje Ambositra. Het is hier dat het tehuis van de stichting Madalief zich bevindt. Tijdens een kort bezoekje gevolgd door een stevige maaltijdsoep kom je alles te weten over het reilen en zeilen van zo een project. Na de lunch in het tehuis rij je in een viertal uur naar het Ranomafana Nationaal Park. Vanavond of morgenavond kan er een avondwandeling gemaakt worden om ook hier de nacht actieve dieren te spotten. Je overnacht twee nachten op basis van half pension  in de luxueuze Setam Lodge.

DAG 8 – Ranomafana
Het park van Ranomafana kreeg wereldwijde bekendheid in de jaren tachtig toen er een nieuwe lemurensoort werd ontdekt: de gouden bamboelemuur. De hele voormiddag trek je er op uit om deze en andere lemuren te spotten in het park. Uiteraard onder begeleiding van een bekwame gids. ’s Middags kan je genieten van een warmwaterbad in het nabijgelegen kuuroord.
 
DAG 9 – naar Andringitra
Onderweg naar het Andringitra gebergte stop je om het kleine parkje d’Anja te bezoeken. Een kort tochtje brengt je al snel bij een kolonie ringstaartmaki’s, misschien wel de meest bekende van alle lemuren.

Madagaskar wordt in twee gedeeld door een hoge bergrug. Het middelpunt hiervan is het Andringitra gebergte. De oostkant ervan is erg groen en nat onder invloed van de Indische Oceaan, de westkant droog en warm vanwege de winden die van Afrika komen. Je overnacht twee nachten in een onvoorstelbaar mooi gelegen kamp (zeer comfortabele bungalows) op basis van vol pension. Vanaf hier kunnen bergtochten en andere wandelingen ondernomen worden. – Camp Catta – 

DAG 10 – Andringitra
Onder begeleiding van een lokale gids trek je er op uit om dit gebergte te verkennen. Er kunnen makkelijke, middelmatige en pittige wandelingen ondernomen worden. Vooral de prachtige vergezichten zullen je nog lang bijblijven.  Om je vrij te laten in je keuze van de wandelingen zijn deze optioneel.

DAG 11 – naar Isalo
Eens terug op de hoofdweg draai je zuidwaarts richting Ranohira, het plaatsje aan de poort van het Isalo Nationaal Park. Je overnacht drie nachten op een toplocatie op basis van half pension. – Rock Lodge –

DAG 12  & 13 – Isalo
Kenners zijn er het over eens: Isalo is het mooiste park van het zuiden. Vandaag en morgen trek je er de hele voormiddag op uit om onder begeleiding van een gids dit park met zijn watervallen, natuurlijke zwembaden, avontuurlijke kloven, ringstaart- en roodkopmaki’s te verkennen.
  
DAG 14 – naar Ifaty
De Route National brengt je tot in Tulear vanwaar je via een zanderige kustweg tot in het badplaatsje Ifaty rijden. Je verblijft hier drie nachten in een zeer luxueus hotel. –  Dunes d’Ifaty –
 
DAG 15 – Ifaty
Afhankelijk van het seizoen kan er vandaag gesnorkeld worden op een nabijgelegen rif of het ruime sop gekozen om op zoek te gaan naar migrerende walvissen. Uiteraard is dit ook de plek waar je heerlijk kan bijkomen van het zuidelijke avontuur.
 
DAG 16 – Ifaty
Het activiteitencenter van het hotel biedt onder andere duiken, kitesurfen, zeekayaken en quad biken aan. Een nabijgelegen baobabbos kan bezocht worden met onze terreinwagen of per zebukar.
 
DAG 17 – binnenlandse vlucht naar Antananarivo
Een binnenlandse vlucht brengt je in een dik uur terug naar de hoofdstad waar je overnacht in het hotel dat je kent van de eerste dag. – Hotel Sakamanga

DAG 18 – Antananarivo
Vandaag kan de stad verkend worden. Veel bedrijvigheid op de Avenue de la Liberté en de markten er omheen.  Onze wagen staat tevens voor je klaar om de twee historische koninklijke paleizen te bezoeken.

DAG 19 – terugvlucht
Tot je vertrek kan je de kamer in het hotel houden. In de loop van de dag brengt onze transfer je naar de luchthaven voor je vlucht huiswaarts.

Data & prijzen

19-daagse individuele rondreis met wagen/chauffeur in Zuid-Madagascar

Prijzen 2015:
Vanaf € 3.285 per persoon, op basis van 2 deelnemers
Vanaf € 2.645 per persoon, op basis van 4 deelnemers

Het voorgestelde programma kan uiteraard aangepast worden naar eigen wens.


Data 2015:
Data naar keuze volgens de gekozen luchtvaartmaatschappij.  Er zijn vluchten met Air Madagascar, Air France of Air Austral vanaf Parijs (makkelijk bereikbaar vanaf Brussel met Thalys of vanaf Amsterdam per vlucht)


Inbegrepen:

 

 • Rondreis met begeleiding van een chauffeur/gids
 • Vervoer per terreinwagen, inclusief brandstof en verzekeringen
 • Luchthaventransfers
 • Verblijf op basis van kamer en ontbijt, behalve in Ranomafana half pension, Andringitra vol pension en Isalo half pension.  
 • Eenvoudige lunch in het tehuis van de stichting Madalief
 • Avondwandeling Andasibe (inclusief entree en gids)
 • Bezoek Reserve de Vakona
 • Bezoek Tritriva met fiets en gids
 • Avondwandeling Ranomafana
 • Entree + gids in Ranomafana en Park d'Anja
 • 2 dagen entree + gids in Isalo
 • Binnenlandse vlucht van Tulear naar Tana
 • Stadstour in Tana

Niet inbegrepen:

 • Internationale vlucht en luchthaventax
 • Drankjes en maaltijden (tenzij anders vermeld in de route)
 • Reisverzekering en/of annuleringsverzekeringen.
 • Fooien en persoonlijke uitgaven.
 • Excursies die niet beschreven staan in het programma
 • Bij betaling met kredietkaart worden 2% kosten aangerekend

 

Informatie ter voorbereiding van je reis

Reisdocumenten:
Diplomatie.be
Minbuza.nl
Internationaal Reispas nodig,  nog minimum 6 maanden geldig op datum terugreis.
Geen visum nodig voor Belgen en Nederlanders, ter plaatse te verkrijgen bij aankomst in de luchthaven.

Verzekeringen:
Het is van belang dat u een degelijke reisverzekering hebt voor uw reis naar Madagascar. Wij bevelen de reisverzekering van Europ Assistance of De Europese aan.

Het uur in Madagascar:
WorldTimeServer.com

Gezondheid op Reis:
Aanbevelingen van het Tropisch Instituut in Antwerpen voor reizen naar Madagascar (of raadpleeg uw huisarts)

Electriciteit en stekkers:
World Electric Guide

Het weer in Madagascar :
weerstatistieken
Het actuele weer

Madagacar ligt op het zuidelijk halfrond waardoor de seizoenen tegenovergesteld zijn aan die in België. De zomerperiode loopt van november tot maart. Het kan dan zeer warm worden en het regent veel. De winterperiode duurt van april tot oktober. De winter is koeler en droger dan de zomer. Van gebied tot gebied zijn er echter grote verschillen. Tropisch heet en vochtig is het langs de groene oostkust. De regen valt hier veelal in de morgen. In februari komen er ook cyclonen voor, vandaar dat we deze maand aan de oostkust afraden. Relatief drogere maanden zijn hier mei, september, oktober en november. In het hoogland is het een stuk koeler met gemiddelde temperaturen rond 17° C, ’s nachts kan het zelfs vriezen. Regenen doet het vooral in de zomerperiode (begin januari tot eind maart). De westkust en het zuiden zijn droog tot zeer droog. De temperaturen kunnen oplopen tot 35° C . De maanden november en december zijn de 'natte maanden' maar zelfs dan regent het weinig. De beste periode om Madagacar te bezoeken is van maart tot half januari.


Xplore360° Special interest tourism - Kouterbaan 15 B, 1745 Opwijk (Belgium) - T: +32(0)52/36.94.08 - F: +32(0)52/35.37.84 - Lic. A6157
© 2008 All rights reserved - Algemene voorwaarden - Website: Projectweb.be