Rondreizen - Sri Lanka
© 

Sri Lanka, à la carte

Sri Lanka op uw eigen ritme...

Sri Lanka, het vroegere Ceylon, betekent letterlijk het "gezegende eiland".  Dit tropische paradijs in de Indische Oceaan heeft heel wat te bieden; een variërende natuur, een eeuwenoude boeddhistische cultuur, prachtige natuurparken, uitgestrekte stranden en dit in combinatie met een vriendelijke en hartverwarmende bevolking...

Beschrijving van de mogelijke pleisterplaatsen

MOGELIJKE EXCURSIES TIJDENS DE RONDREIS

Colombo
We kiezen niet voor een klassieke tour in Colombo, maar nemen je mee langs het andere Colombo (het dagelijkse leven).  We wandelen een stukje door Pettah, dit is het zakelijke hart van het eiland, voor wie een "culturele clash" eens aan den lijve wil ondervinden.  Peter neemt je graag mee voor een vegetarische maaltijd in een Tamil restaurant.

Kovil
Een bezoek aan Sri Lanka wordt vooral een kennismaking met het Boeddisme, maar ook andere godsdiensten zijn hier aanwezig.  Daarvan is het Hindoeïsme één vande andere godsdiensten.  We nemen je mee in een Kovil (Hindoe Tempel), die niet bezocht wordt door een zwerm toeristen, maar waar je de echte rituelen en bloemenoffers kan meemaken.  Een kleurrijke ervaring.

Ayurveda Clinic
Sommige van onze Sri Lankese vrienden zijn er nog altijd van overtuigd dat Ayurveda de ware geneeskunde is, die aan de basis ligt van alle andere.  Er is nog steeds een rijke traditie die overgegeven wordt van generatie op generatie.
We bezoeken een Ayurveda specialist, die nog dagelijks patiënten behandeld, zoals de huisarts bij ons.  Aansluitend nemen we je mee naar een soort van winkel waar alle ingrediënten voor deze manier van genezen verkocht worden.

Spice Graden - Kruidentuin
Sri Lanka is de bakermat van veel van onze specerijen en kruiden.  We bezoeken een echte oude kruidentuin waar veel van deze planten werden samengebracht. 

Ananasplantage
De Sinhalese taal heeft een paar woorden die ze aan de rest van de wereld geschonken heeft.  Het Sinhala voor ananas is anasi. Indien we in het juiste seizoen reizen, is een bezoek aan de ananas kwekerij de moeite waard.

Kokosnoten
Voor ons is een kokosnoot een kokosnoot, maar voor een Sri Lankaan is deze vrucht het belangrijkste ingrediënt van zijn dagelijkse dieet.  Elke Sri Lankaan eet elke dag minimum één kokosnoot.  Een bezoek aan een echte plantage maakt ons wegwijs in de wereld van de kokosnoten.

Kaneel
Goede vrienden van Peter en zijn vrouw hebben een kaneel plantage bovenop een heuvel.  De plantage werkt al onophoudelijk sinds de Engelse overheersing en is onveranderd gebleven gedurende de laatste 150 jaar.  Het domein is compleet met oude koloniale gebouwen en een prachtige tuin.  We leren er hoe kaneel geoogst en verwerkt wordt.  Een geurige belevenis.

Olifantenweeshuis
Alhoewel dit waarschijnlijk één van de meest toeristische plaatsen op het eiland is, is het toch nog steeds een bezoekje waard.  Vooral het groepsbaden van de mastodonten is een echte unieke ervaring.

Anuradhapura
Deze plaats is één van de belangrijkste archeologische sites van Sri Lanka.  Deze plaats is ontstaan in de 4e eeuw voor Christus en is uitgegroeid tot een wereldcentrum van het Boeddisme.  We vinden er prachtige ruïnes met mooie beelden.  Deze site is ook Unesco Werelderfgoed.  Voor de hedendaagse Boeddist is het nog steeds een heilige plaats.

De archeologische site van Pollonaruwa
De ruïnes van rode baksteen geven een prachtig beeld van de macht en de technische kennis van het Boeddisme tijdens de Middeleeuwen.  We verkennen deze grote site per fiets en genieten van de fauna en flora.  Ook een bezoek aan het museum mag niet ontbreken.

Rotstempel van Dambulla
Dit geografische middelpunt van Sri Lanka is een absolute must om de hedendaagse Boeddistische Cultuur naar waarde te schatten.  Een serie van grotten met oude en nieuwe beelden en schilderingen.  Deze plaats is voor de Sri Lankaan één van de heiligste plaatsen van het eiland.

Sigirya leeuwenrots
Waarschijnlijk de belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland.  Een monoliet die bijna 400 m uit een vlakte omhoogsteekt en waar eeuwen geleden een paleis op gebouwd werd.  De ruïnes zijn amper bewaard gebleven, maar de klim naar boven is adembenemend.  Iedereen die Sri Lanka bezoekt, passeert hier.   We zijn dus zeker niet alleen, maar we mogen dit niet missen.  Sigiray is één van de wereldwonderen, volgens sommigen...

Ritigala Monastery
Deze plaats is een heuvel, die sinds eeuwen gebruikt wordt als boeddistisch klooster en meditatie plaats. Als kennismaking met het Boeddisme is deze plaats mooier en intiemer dan de grotere plaatsen.  We komen hier zeker monniken tegen, die de plaats nog steeds gebruiken om hun geloof te belijden. 

De "PINK" mountains
Deze bergen zijn geen echte bestemming op zich, maar wanneer we een kleine omweg maken kunnen we dit natuurfenomeen aanschouwen. Bergen van roze quartz. Deze quartz werd ondermeer gebruikt voor de bouw van de Taj Mahal in India.

Buduruwagala Tempel heeft naar onze bescheiden mening één van de mooiste verzameling boeddabeelden van het eiland. Enkele uit de rotsen gehouwen reuzebeelden die uitzonderlijkgoed bewaard zijn. Geen andere toeristen hier wat de sacrale sfeer van deze plaats zeker ten goede komt.

De stad Galle maakt deel uit van onze "vaderlandsche geschiedenis". In de zeventiende eeuw was Galle een belangrijke haven van de Vereenighde Oost Indische Compagny (VOC). We gaan op zoek naar de sporen van ons verleden. Het fort staat er nog steeds en op de grafstenen in de kerken vinden we nog menig bewijs van de aanwezigheid van de nederlanden in Ceylon.

Boottocht langs mangroves
Op verschillende plaatsen in Sri Lanka vindt U meren en rivieren die doorheen het landschap meanderen met langs de oevers de typische mangrove begroeiing. Deze zijn de natuurlijke habitat van enkele bijzondere bewoners, zoals de watervaraan. Camera in de aanslag

Miniriya Wild Park
Is een aanrader voor wie de olifant in zijn natuurlijke omgeving wil zien. Miniriya heeft verschillende meertjes waar de dieren zich tegen valavond komen laven. Hier kan men soms kuddes van enkele tientallen olifanten zien. We rijden door het park per 4x4 . Prachtig natuurgebied.

Yala Park Safari
Ligt in de zuidelijke dry zone  en grenst aan de Indische oceaan. We rijden per 4x4 doorheen het park onder begeleiding van onze tracker en ons hoofddoel is het spotten van de luipaard. Een ontmoeting met een luipaard in het wild is een adembenemende belevenis. Beren, olifanten, pauwen, herten, buffels, zwijnen, krokodillen, mangoesten en tientallen prachtige vogelsoorten passeren de revue. De dieren zijn het actiefst bij zonsopgang, dus we gaan op safari in de heel vroege uurtjes.

Kumana Bird Sanctuary
Eveneens in het diepe zuiden ligt dit prachtige vogelreservaat. meertjes,poelen en de aanwezigheid van de zee zorgen voor de aanwezigheid van zowel zout, zoet en brak water. Hierdoor huizen hier tienduizenden vogels van alle pluimage (!). En U hoeft er niet vroeger voor op te staan.

Bolgoda Lake ligt in  het westen en is het grootste meer van het eiland. We maken een tochtje per motorboot en zien de pittoreske garnalenkwekerijen en de lokale vissers in hun kano's.
Visarenden, vliegende honden, papegaaien en verschillende soorten ijsvogels of kingfishers zijn de vaste bewoners van dit prachtige stukje natuur.

Op de rug van een olifant door de jungle is leuker voor de toeschouwer dan voor de "passagier" en de olifant lijkt het al helemaal niets vinden. Wanneer U het echter zelf eens aan den lijve wil ondervinden weten we de betere "verhuurbedrijven" zitten. Alleen in de buurt van de culturele diehoek.

Curry.
De nationale dish in Sri Lanka is de rice and curry. Elke Sri Lankaan eet dit gerecht elke dag.
Curries bestaan in vele verschillende varieteiten.
We volgen het maken van de curry vanaf de aankoop van de ingredienten op de lokale markt tot het  composteren de dag daarop. Wordt het best georganiseerd vanuit Uw hotel aan het strand.

Schildpadden 
Sri Lanka is een pleisterplaats voor een vijftal soorten van zeeschildpadden.
De dieren komen aan land op het strand en leggen hun eieren in het zand. We bezoeken een project dat de eieren bewaart tot ze uitkomen en dan de kleine schildpadjes terug in zee loslaat. Indien gewenst kan U (s'nachts) mee de wacht optrekken om de schildpadden te zien opdagen uit de zee en de eieren te zien begraven. National Geographic !

Op walvisjacht met de camera, wel te verstaan !
Sri Lanka heeft een van de dichtste walvispopulaties in de wereld en alhoewel walvissen trekdieren zijn blijven er altijd wel een paar exemplaren rondhangen.
We gaan een paar kilometer op zee en worden vast en zeker vergezeld door dolfijnen. De kans dat we walvissen te zien krijgen is het grootst van november tot april. Voor vertrek wordt de situatie nog eens bekeken en ingeschat waar de kans het grootst is en waar Moby de laatste keer gespot werd.

Thee
Wie Ceylon zegt, zegt thee. We nemen je mee in een theeplantage en volgen het hele procedee van het plukken tot het proeven. Uw kopje  thee smaakt nooit meer hetzelfde. Alleen mogelijk tijdens de tussenstop in tea country.

Hand Loom Factory
We bezoeken een werkende onderneming van vrienden van Hilde en Peter die nog prachtige stoffen weeft op traditionele weefgetouwen. U zal versteld staan van de arbeidsintensiviteit die nodig is om deze produkten te maken. Het zijn vooral Tamils die de techniek nog onder de knie hebben. De stoffen worden geexporteerd over de hele wereld en zijn van zeer hoge kwaliteit.

Traditionele markt
We nemen je mee naar de markt.Hier ruik je ,voel je en smaak je het echte Sri Lanka. Alles wat U hier ziet is van eigen bodem.Sri Lanka importeert (buiten luxe produkten) bijna niets en voorziet volledig in eigen behoeften wat voedsel betreft.

Edelstenen
De sri lankaanse ondergrond is rijk aan allerhande edelstenen. Robijnen,saffieren en smaragden in alle kwaliteiten en groottes zijn voorhanden en worden aan de achteloze toerist aangeboden tegen veel te hoge prijzen.
Edelstenen zijn hier immers veel goedkoper dan in Europa.
Mocht U hierin geinteresseerd zijn nemen wij U graag mee naar een respectabele handelaar die U graag de verschillen tussen goede en slechte kwaliteit uitlegt en waar U aan een gegarandeerd juiste prijs kan aankopen. Met overheidscertificaat.

Sunday School
De jonge Sri Lankaantjes gaan elke zondag naar de plaatselijke tempel waar ze onderricht worden in de leer van Boedda. Ze verzamelen op de binnenplaats van de tempel in hun traditionele kleren en krijgen onderricht van de monnik. Een postkaart moment.

Kirinda is een tempeltje bovenop een rots aan de kust. De monniken wisten de mooiste plekjes te bemachtigen voor hun tempels, maar deze slaat werkelijk alles. aan de zuidkust. Hier komen enkel locals en geen toeristen , dus U bezoekt dit het best in de week, want in de weekends is het hier nogal eens druk.

Katargama is een stad waar mensen van alle religies op bedevaart gaan. We nemen deel aan de ochtendceremonie in een hindoe tempel en offeren bloemen en fruit. Je moet dit eens meegemaakt hebben.

Slangen
Er leven in Sri Lanka meer dan 90 soorten slangen, de ene al wat giftiger dan de andere. Op het platte land zijn er "specialisten" die zich toeleggen op de behandeling van slangenbeten en de dorpelingen onderrichten over de slang in het algemeen. Er bestaan nogal wat wilde verhalen en misverstanden over slangen. Onze man vertelt er U alles over en laat U de gluiperds in levende lijve zien en aanraken.


Er zijn veel meer mogelijkheden, maar er zijn ook nog een paar verrassingen ter plaatse... 


 

Data & Prijzen

Stuur ons je wensen voor een reis in Sri Lanka door en wij maken er een droomreis van.
Of neem alvast een kijkje naar onze 8 of 14 daagse voorbeeld reis op Sri Lanka.

info@xplore360.com

Praktische informatie over uw reis

REISDOCUMENTEN
U dient in het bezit te zijn van een internationaal reispas, nog 6 maanden geldig na retour. Voor aankomst in Sri Lanka dient u een Electronic Travel Authorisation (ESTA) aanvragen via de website www.eta.gov.lk  Dit geldt voor alle bezoekers, ook voor kinderen jonger dan 12 jaar.  Het visum kost 50 USD voor een verblijf tot 30 dagen.  Het bedrag dient online betaald te worden met een kredietkaart.  Het is ook nog mogelijk om het visum aan te kopen bij aankomst in de luchthaven, maar dan is het visum duurder 75 USD pp.  Wij raden daarom aan om het visum op voorhand aan te vragen en te betalen.

STRANDVERBLIJF.
U wil eigenlijk nog een beetje langer blijven  en genieten van de totale rust. Dolce far niente op een paradijselijk stukje strand. Contacteer ons voor meer informatie.

INENTINGEN.
Sri Lanka is geen risico gebied voor wat betreft malaria of andere tropische ziekten. Raadpleeg Uw arts voor precieze informatie hieromtrent.

TEMPERATUUR.
Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met een temperatuur die het hele jaar door  rond de 30 graden schommelt. De verschillen tussen de seizoenen zijn de hoeveelheden regen die uit de hemel vallen. Aangezien we door verschillende zones trekken (dry zones en wet zones) zal er wel af en toe een buitje vallen, maar in het algemeen dient U rekening te houden met warm, droog zomerweer.

VERKEER.
Het verkeer in Sri Lanka kent de zelfde wetten als in de jungle. Het recht van de sterkste. Wij raden U ten stelligste af om zelf een wagen of brommer te huren. Het is gewoon niet veilig genoeg voor de gedisciplineerde westerling. Bovendien rijdt men hier links. U beschikt over een mini-van met ervaren chauffeur waar U onbeperkt gebruik kan van maken. Voor eventuele verplaatsingen tijdens de drie dagen aan het strand maakt U het best gebruik van de voertuigen van de respectievelijke hotels of van een driewieler. Wij geven U de contactnummers van betrouwbare driewielers.

VOEDING.
Sri Lankanen hebben een zwak voor stevig gekruide maaltijden en de chillie is nooit ver weg. Wees voorzichtig met het eten van te "spicy" eten. Ons darmstelsel is er niet tegen bestand.

FOOIEN.
Het is in Sri Lanka de gewoonte om fooien te geven wanneer men tevreden is over de service. In de meeste restaurants wordt 10% service taks geind. Dit staat apart op de rekening vermeld en wordt op het einde van de maand onder het personeel verdeeld. Zo krijgt de afwasser ook iets. Chauffeurs verwachten ook een fooi als beloning voor de service. U beslist uiteraard zelf of  Uw "driver" hiervoor in aanmerking komt.

MUNTEENHEID.
De lokale munteenheid is de ROEPIE. De roepie is gekoppeld aan de dollar en vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 0.009 U$. ofwel  1 dollar = 110 roepies.
De Euro is niet gekoppeld en schommelt tussen de 125 en 175 Roepies. U kan geen Roepies importeren noch exporteren. Er staat een limiet op het binnenbrengen van vreemde deviezen van 10.000 U$.
Op de meeste plaatsen worden kredietkaarten aanvaard.

ZWEMMEN
in zee wordt in de meeste gevallen afgeraden wegens te sterke stroming . Aan de zuidkust zijn er echter wel voldoende plaatsen waar U veilig in zee kan zwemmen.

DE ZON
schijnt in Sri Lanka bijna altijd en door de ligging dicht tegen de evenaar heel intens. Wees voorzichtig met overdadig zonnebaden en gebruik ALTIJD een creme met een heel hoge factor. Onder het motto "when in Rome walk with the Romans" raden we U aan net als de lokale bevolking U hoofd te beschermen door het dragen van een hoofddeksel.

MUGGEN
houden ook van de warmte en zijn dus talrijk aanwezig, vooral bij zonsondergang. Gebruik een spray met een hoge concentratie deet. verkrijgbaar in elke apotheekin Europa. Zeker meebrengen, want voorlopig niet in Sri Lanka verkrijgbaar.

TAAL.
De officiele talen zijn het Singalees, Tamil en het Engels. Met Engels komt U een heel eind.

TIJDSVERSCHIL met Europa is drie en een half uur in de zomer en vier en een half uur in winter.


Xplore360° Special interest tourism - Kouterbaan 15 B, 1745 Opwijk (Belgium) - T: +32(0)52/36.94.08 - F: +32(0)52/35.37.84 - Lic. A6157
© 2008 All rights reserved - Algemene voorwaarden - Website: Projectweb.be