Rondreizen - Sri Lanka
© 

Groen Sri Lanka, voor natuurliefhebbers

Deze Sri Lanka rondreis hebben we speciaal samengesteld voor de meer actieve reiziger die graag in een groene omgeving vertoeft.  Als eco-liefhebber leer je Sri Lanka op een andere manier kennen.  Je komt op plaatsen waar de gemiddelde reiziger niet komt...  Tijdens deze reis beleef je van alles, zoals een trekking in de bergen en theeplantages, een uitstap naar de jungle, op zoek naar wild in een prachtig natuurpark, een treinrit door een schitterende omgeving.  Ook de klassieke hoogtepunten van Sri Lanka staan op de agenda; Dambulla grottempel, Sigiriya Rock, Kandy & Nuwara Eliya...  De reis eindigt met een paar dagen rust aan het strand.  Je verblijft steeds in kleinschalige accomodaties waar de natuur centraal staat.


Dag per dagbeschrijving

Rondreis met privé wagen en Engelstalige gids
Verblijf in schitterende en typische accommodaties
Alle vermelde excursies zijn inbegrepen in de prijs

Dag 1 * Colombo - Horathapola
Bij aankomst op de luchthaven van Colombo worden we opgewacht en bijgestaan door onze plaatselijke vertegenwoordiger. Hij/zij zal je vergezellen naar het hotel waar je een poosje kan uitrusten van de reis, een vroege check-in is hierbij mogelijk.  (bij aankomst tijdens de nacht is er een kamer voorzien en kan je opteren voor een eerste rustdag, extra dag in het programma). 

Dag 2 * Horathapola - Dambulla
Vandaag start je rondreis en kennismaking met dit schitterende eiland.  Je eerste halt is de Culturele Driehoek. Dit gebied strekt zich uit van Anuradhapura in het noorden en Pollonaruwa in het oosten tot Kandy in het midden - een enorm gebied bezaaid met eeuwenoude koningssteden, pronkpaleizen en prachttempels, stuk voor stuk genoteerd op de Werelderfgoedlijst.  (voor cultuurliefhebbers kan er een extra dag in Anuradhapura bijgevoegd worden).

Na een rit van 4 uur kom je aan in het Kalundewa Retreat.  Een oase van rust.  Luister naar het geluid van de vogels vanop het terras van je eigen chalet, aanschouw de schitterende fauna en flora en geniet...  Vrije tijd om de omgeving te verkennen.   (http://www.kalundewaretreat.com/accommodation.html)

Dag 3 * Dambulla - Habarana - Sigiriya - Dambulla
Na het ontbijt vertrek je richting Habarana en Sigiriya.  Een eerste halte is de authentieke Village Tour.  Hier beleef je typische dorpleven van de Singalees, een ware ervaring.  Je start met een korte rit in een Tuktuk, hét vervoersmiddel in Sri Lanka.  Daarna stap je over op een ossekar getrokken door 2 ossen, die je naar een traditionele boerderij brengt.  Bij aankomst ontvangt de huisvrouw je met een kopje thee.  In het typische huis kan je de vrouw helpen met het bereiden van de lunch (optioneel).  Geniet van een overheerlijke middagmaal bestaande uit rijst en curry.  Per bootje keer je terug naar de hoofdweg.

Daarna gaat je reis verder richting Sigiriya, waar we de Sigiriya Rock Fortress beklimmen.  Het fort hoog op de rots dateert uit de 5de eeuw en is een World Heritage Site, gebouwd door Koning Kashyapa (477 - 495 nChr). De leeuwenrots is een citadel van een ongewone en ongeziene schoonheid die zo’n 200 meter hoog uit de jungle verrijst. De rots is het centraal bolwerk van een versterkte stad die zo’n 70 hectare groot was. Een vestingsgracht, bijhorende wallen en rijkelijk aangelegde tuinen omringen de leeuwenrots. Bezoek tevens de gerenommeerde fresco’s 'Heavenly Maidens' van Sigiriya, die in een afgeschermde inham geschilderd zijn en welke benaderd kunnen worden via een draaitrap. De fresco’s zijn gemaakt in verschillende aarde pigmenten die in het natte gips aangebracht zijn.

In de late namiddag keer je terug naar Kalundewa Retreat.

Dag 4 * Dambulla - Matale - Mdulkelle
Na een overheerlijk ontbijt vertrek naar Madulkelle.  Onderweg hou je nog halt aan het Dambulla Cave Temple, een Unesco Werelderfgoed. Het is ook de meest indrukwekkende van Sri Lanka's cave temples. Het is een complex van maar liefst vijf grotten die zich uitstrekt over 2000 vierkante meter waar alle muren en plafond beschilderd zijn, het is dan ook één van de grootste beschilderde opppervlaktes van de wereld. Het bevat zo’n 150 tekeningen van Buddha waarvan de grootste dan nog eens in de rotsen is uitgehakt en zo’n 14 meter meet. 

Onderweg breng je een bezoek aan de Spice Gardens – als variëteit het kruid des levens is, dan is de variëteit aan met de hand geteelde en geplukte kruiden en specerijen hier in de Spice Garden de ontsterfelijke ziel van Sri Lanka. Je kan hier een overvloed aan fantastische geuren waarnemen, verschillende smaken ervaren en medicijnen vinden die Sri Lanka zo bekend maken. Rond slenteren doorheen het geurige loof en de cardamom bossen in de schaduw van gigantische tropische bomen geven je zintuigen en dan vooral je geurwaarneming een vernieuwde kijk op de wereld.

Aankomst in de namiddag in Madulkelle Tea & Eco Lodge. (http://www.madulkelle.com/cuisine.php)
Deze lodge ligt op een prachtige theeplantage met een schitterend zicht op de Knuckles Mountain Range.  De bergen zijn genoemd naar hun vorm, zoals de knokkels van een gesloten hand.  Je verblijft er in een safaritent, midden in het groen. 

Dag 5 * Knuckles Mountain Range
De Knuckles Mountain Range is werkelijk een uniek ecosysteem in vergelijking met andere delen in Sri Lanka.  Meer dan 120 vogelsoorten zijn hier waargenomen. De weelderig groene theeplantages en de vergezichten van de Knuckles Range zijn een absoluut paradijs voor wandelaars en trekkers.  Maak een trektocht over schilderachtig kleine paden, die kronkelen langs kristalheldere beekjes, prachtige watervallen, dichte bossen en zelfs terrasvormige rijstvelden.  Geniet van de koelt en de frisse lucht van het Sri Lankaase platteland...  Met wat geluk spot je ook één van de hertensoorten of reuze eekhoorns, of misschien wel een olifant of luipaard.   De natuurliefhebber zal hier zeker aan zijn trekken komen...

Dag 6 * Mdulkelle - Kandy - Gampola
Na het ontbijt verlaat je dit stukje groen en staat er opnieuw een stukje cultuur op het programma.  De reis zet zich verder naar Kandy, het middelpunt van de Culturele Driehoek en eveneens Unesco Werelderfgoed.  Vooraleer de stad te bezoeken houden we halt aan het Udawattakele Sanctuary, een historisch woud op de heuvels rond Kandy.  Het domein is bekend voor zijn grote variëteit aan planten, meer bepaald voor zijn lianen, struiken en kleine bomen. 

Na de middag kom je aan op je volgende accommodatie, meer bepaald aan Ellerton Bungalow.  Ellerton werd gebouwd voor de manager van een grote theeplantage, meer dan 100 jaar geleden.  Het karakter en de rust uit de koloniale tijd is gebleven.  Er zijn 7 comfortabele kamers met badkamer.  http://www.ellertonsrilanka.com/

Dag 7 * Gampola - Kandy - Gampola
Geniet een volle dag van het culturele leven in Kandy. Maak kennis met het religieuze leven en de bedevaartsoord "Tempel van de Tand".  In deze tempel ligt de tand van de Boedha.  Iedere dag komen pelgrims hier het heilig relikwie vereren.  De tand wordt bewaard in een reliekkamer op de bovenste verdieping van de Inner Tempel.  Bezoekers krijgen geen gelegenheid de tand zelf te bekijken.  Hij is opgeborgen in een schrijn, bestaande uit 7 in elkaar passende kleine gouden dagoba's, waarvan slechts de buitenste wordt getoond en dit alleen tijdens de poya-uren.  (het is hier heel druk, maar moet je gezien hebben...). Verder breng je ook nog een bezoek aan een juwelenzaak, gespecialiseerd in edelstenen (gemstones), een arts & craft centre en batikfabriek.  Een ideaal moment om aan souveniers te denken.  De dag eindigt met een bezoek aan de Botanische Tuin in Peradeniya. Deze botanische tuin was origineel aangelegd door een Sinhala Koning en werd later door de Britten uitgebreid. Met zijn 147 acres biedt het een verbazingwekkend variëteit aan bomen, planten en bloemen.

Dag 8 * Gampola - Nuwara Eliya
Vandaag trek je verder richting Nuweraeliya. Onderweg breng je een bezoek aan een theeplantage en fabriek, waar sommige van de meest verfijnde thee ter wereld gemaakt wordt. Hier kun je het ganse proces zien die thee moet ondergaan vooraleer het in een kopje op tafel terecht komt. Verschillende soorten, maar ook verschillende kwaliteits gradaties leer je hier kennen.  En natuurlijk een kopje heerlijke Ceylon thee ter afsluiting.
Optioneel: wie wil kan ook met de trein reizen van Kandy naar Nuwara Eliya, vraag ons om meer info.

Bij aankomst check in het Amaya Resort. 
http://www.langdalebyamaya.com/

Dag 9 * Horton Plains
Vandaag strek je je benen voor een wandeling door het Horton Plains National Park.  Deze plaats is de hoogste en meest geïsoleerde hoogvlakte van Sri Lanka.  Vroeger was de hoogvlakte het domein van olifanten, luipaarden en langharige apen, maar dat is grotendeels verleden tijd.  Gebleven is de natuur, een dorado van natuurvrienden.  We maken de bekende 5 km lange wandeling naar World's End, één van de mooiste panorama's op Sri Lanka.  Met helder weer hebben we een schitterend zicht over de uitgestrekte kustvlakte tot aan de Indische Oceaan.  (beste periode voor de wandeling is van januari tot maart).  Bij terugkeer naar Nuwara Eliya, houden we halt in het dorpje en genieten we van de lokale activiteiten.

Dag 10 * Nuwara Eliya - Yala National Park
Na het ontbijt ga je verder naar Yala en breng je een bezoek aan het Yala National park.  Onderweg houd je halt aan de spectulaire Rawana Ella waterval.  Yala National Park is het tweede grootste park van Sri Lanka en misschien wel het meest bezochte. Het strekt zich uit over 979 vierkante kilometer en ligt in het zuid oosten van het eiland. Het is opgezet als wildlife sanctuary sinds 1900. Het is dan ook vandaag vooral bekend voor zijn grote variëteit aan wilde dieren. Yala is één van de 70 belangrijke vogelreservaten van Sri Lanka. Yala herbergt zo’n 215 vogelsoorten waarvan er 6 alleen op Sri Lanka voorkomen.  Ook het aantal zoogdieren met zo’n 44 soorten is uitzonderlijk, zo heeft Yala de grootste populatie aan luipaarden ter wereld. Maar het park draait niet alleen om dieren. Ook sporen van oude beschavingen zijn hier terug te vinden, de streek was immers een belangrijke pelgrimsbestemming en de twee belangrijke sites, Sithulpahuwa and Magul vihara, bevinden zich in het park.
Overnachting in het Chaaya Wild Resort   http://www.cinnamonhotels.com/CinnamonWildYala.htm
(mogelijkheid om in safaritentenkamp te slapen, mits supplement)

Dag 11 * Yala National Park
Een volledige dag op zoek naar de wilde dieren in Sri Lanka; olifanten, luipaarden, krokodillen, beren, schitterende vogelsoorten, ...

Dag 12 * Yala NP - Udawalawe - Sinharaja
Maak je klaar voor een vervolg van dit schitterende avontuur...
De volgende halte is het Sinharaja Rainforest, met onderweg een stop aan het natuurreservaat van Udawalawe.
Het natuurreservaat Uda Walawe ligt in het centrale heuvelgebied in het zuidoosten van Sri Lanka. Ongeveer 500 olifanten leven hier. Ze vormen zo’n 100 kuddes. Het park is 32.000 hectare groot en bestaat bestaat uit een mix van verlaten teak plantages, struikgewas en grasland. Er staat een hek om het hele reservaat, dat ervoor zorgt dat de olifanten binnen blijven en mensen en vee buiten. Dit voorkomt veel conflicten. Naast olifanten leven er ook herten, wilde zwijnen, waterbuffels, luipaarden, apen en vele andere diersoorten in het reservaat.

Een bezoek aan het park wordt gecombineerd met een bezoek aan een olifanten opvangcentrum.
Elephant Transit Home (ETH) opende haar deuren voor de opvang van olifanten in september 2003. Het olifantenopvang centrum wordt beheerd door het departement van wildlife in Sri Lanka, maar draait grotendeels op de steun van een aantal natuurbeschermingsorganisaties. Het ETH vangt vooral weesolifantjes op die elders in Sri Lanka worden aangetroffen. Vooral door de grote conflicten tussen de mens en de olifant is de populatie wilde olifanten in Sri Lanka met 85% gedaald. Er leven nu nog tussen de 2.000 en 3.000 olifanten in het wild.
De meeste weesjes of gewonde olifanten worden gevonden in het midden en noorden van Sri Lanka. Elephant Transit Home regelt zo snel mogelijk het transport naar het opvangcentrum. Hier wordt er goed voor ze gezorgd, zodat ze kunnen aansterken. In dit prachtige opvangcentrum groeien de olifanten op. Op dit moment ontfermt het ETH zich over 31 baby olifantjes. Ondanks dat ze geen familie zijn van elkaar, vormen ze net als in het wild kuddes. Pas als deze hele kudde er klaar voor is worden ze als groep uitgezet in het natuurlijke wildreservaat Uda Walawe. De meeste groepen blijven ook hier bij elkaar leven. Inmiddels heeft ETH al 65 olifanten kunnen vrijlaten.

De dag eindigt in het Rainforest Eco Lodge.  http://www.rainforest-ecolodge.org/

Dag 13 * Sinharaja Rainforest
Het park ligt in eens prachtige omgeving, met nog ongerepte regenwouden.  In 1988 werd het onvervangbare gebied uitgeroepen tot Sri Lanka's belangrijkste National Wilderness Heritage Area en kreeg het een plaats op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.  In de lagunes, moerassen en rivieren komen heel wat vogelsoorten voor.  Meer dan 60% van de bomen zijn endemisch en velen van hen worden als zeldzaam beschouwd.  Het park is eveneens de thuisbasis van 50% van Sri Lanka's zoogdieren, vlinders, insecten, reptielen en zeldzame amfibieeën.

Belangrijk: Regenwoud, uiteraard, kan nat zijn, dus wees voorbereid, zeker als je reist buiten het droogseizoen.  Natuur- en vogelliefhebbers zullen versteld staan van de wondermooie kleuren en prachtige geluiden...
Voor de meer avontuurlijke reiziger zijn mountain bike parcours en tochten voor een stevige wandeling.

Dag 14 * Sinharaja - Galle
Vandaag start het laatste gedeelte van de rondreis.  De grillige zuidkust van Sri Lanka bestaat uit prachtige koraalbaaien en stranden, kleine vissersdorpen, ongerepte wildernis en een levendig cultureel erfgoed.  Een ideale bestemming voor degene die willen ontsnappen aan de grotere toeristische centra. 

Galle, Sri Lanka’s meest interessante historische stad, gebouwd op een rots die uitsteekt in het zuiden van het eiland. Het was een belangrijke havenstad tot zo’n honderd jaar geleden, vandaag de dag behandelt het nog steeds cargo- en zeilschepen in deze natuurlijke haven.  Je kan er rond de oude vuurtoren wandelen en de haven, of je bezoekt de oude stad waar je traditionele kantmakers aan het werk kan zien naast beeldhouwers en je krijgt er de meest verfijnde schelpensouvenirs ter wereld te koop aangeboden.

Overnachting in het schitterende Mosvold Villa  
http://www.jetwinghotels.com/mosvoldvilla/accommodation.html

Dag 15 - 16 *  Galle
Tijd om te ontspannen en te genieten van de Indische Oceaan.
Neem een strandbed, een goed boek en voel de warme tropische wind tussen de bomen...
Voor de liefhebbers is er een Whale Watching tour mogelijk tussen november en maart (optioneel)

Dag 17 * Galle - Colombo - luchthaven
Na het ontbijt neem je afscheid van deze rustige plaats.  Na een rit van 3 uur kom je aan in Colombo, waar de gids je meeneemt op een citytour met de wagen.  Volgens je vluchturen transfer naar de luchthaven.  (indien de terugvlucht na middernacht is, is een dagkamer in Colombo of in de buurt van de luchthaven mogelijk, mits supplement)

 

 

Data & Prijzen

Prijs 2013 - 2014:
Individuele afreis met wagen en chauffeur/gids  
 (vanaf 2 personen)

Vanaf € 2.825 per persoon, op basis van 2 deelnemers
Vanaf € 2.515 per persoon, op basis van 4 à 6 deelnemers
Supplement single kamer: € 1.189 per persoon
Prijs voor gezinnen met kinderen - 12 jaar is op aanvraag.
Supplement voor afreis in Kerstvakantie op aanvraag


Data 2013 - 2014: 
17 daagse individuele rondreis met chauffeur en wagen / 16 nachten ter plaatse

De afreisdatum kunt u zelf kiezen volgens de vluchten van de luchtvaartmaatschappijen (Sri Lankan Airlines, Etihad Airlines, Jetairways, Qatar Airways, ...)
Inbegrepen in de prijs:

 • Luchthaventransfer bij aankomst in Colombo
 • Alle accommodatie zoals vermeld (volgens beschikbaarheid bij boeking)  
 • Verblijf op basis van half pension (ontbijt + avondmaal)
 • Transport met een wagen en een Engelstalige chauffeur  (met uitz. tijdens de stranddagen)
 • Begeleiding van een Engelstalige lokale gids  (met uitz. tijdens de stranddagen)
 • Transport per jeep in het Yala National Park (3x jeepsafari) en Udawalawe National Park (1x jeepsafari)
 • Entrée ingangen van de vermelde excursies.

Niet inbegrepen in de prijs:

 • Internationale vlucht naar Colombo
 • Reisverzekering (annulerings- en bijstandsverzekering)
 • Visumkosten
 • Supplementen tijdens hoogseizoen en Kerstperiode
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Niet vermelde maaltijden, dranken, excursies,
 • Video en Camera permits
 • Bij betaling met kredietkaart is er een verhoging van 2%


Opmerking:
de prijzen zijn gelinkt aan de USD en kunnen dus ten alle tijden wijzigen.

 

Meer informatie ter voorbereiding van uw reis

REISDOCUMENTEN
U dient in het bezit te zijn van een internationaal reispas, nog 6 maanden geldig na retour. Voor aankomst in Sri Lanka dient u een Electronic Travel Authorisation (ESTA) aanvragen via de website www.eta.gov.lk  Dit geldt voor alle bezoekers, ook voor kinderen jonger dan 12 jaar.  Het visum kost 50 USD voor een verblijf tot 30 dagen.  Het bedrag dient online betaald te worden met een kredietkaart.  Het is ook nog mogelijk om het visum aan te kopen bij aankomst in de luchthaven, maar dan is het visum duurder 75 USD pp.  Wij raden daarom aan om het visum op voorhand aan te vragen en te betalen.

INENTINGEN.
Sri Lanka is geen risico gebied voor wat betreft malaria of andere tropische ziekten. Raadpleeg Uw arts voor precieze informatie hieromtrent.

TEMPERATUUR.
Sri Lanka heeft een tropisch klimaat met een temperatuur die het hele jaar door  rond de 30 graden schommelt. De verschillen tussen de seizoenen zijn de hoeveelheden regen die uit de hemel vallen. Aangezien we door verschillende zones trekken (dry zones en wet zones) zal er wel af en toe een buitje vallen, maar in het algemeen dient U rekening te houden met warm, droog zomerweer.

VERKEER.
Het verkeer in Sri Lanka kent de zelfde wetten als in de jungle. Het recht van de sterkste. Wij raden U ten stelligste af om zelf een wagen of brommer te huren. Het is gewoon niet veilig genoeg voor de gedisciplineerde westerling. Bovendien rijdt men hier links. U beschikt over een mini-van met ervaren chauffeur waar U onbeperkt gebruik kan van maken. Voor eventuele verplaatsingen tijdens de drie dagen aan het strand maakt U het best gebruik van de voertuigen van de respectievelijke hotels of van een driewieler. Wij geven U de contactnummers van betrouwbare driewielers.

VOEDING.
Sri Lankanen hebben een zwak voor stevig gekruide maaltijden en de chillie is nooit ver weg. Wees voorzichtig met het eten van te "spicy" eten. Ons darmstelsel is er niet tegen bestand.

FOOIEN.
Het is in Sri Lanka de gewoonte om fooien te geven wanneer men tevreden is over de service. In de meeste restaurants wordt 10% service taks geind. Dit staat apart op de rekening vermeld en wordt op het einde van de maand onder het personeel verdeeld. Zo krijgt de afwasser ook iets. Chauffeurs verwachten ook een fooi als beloning voor de service. U beslist uiteraard zelf of  Uw "driver" hiervoor in aanmerking komt.

MUNTEENHEID.
De lokale munteenheid is de ROEPIE. De roepie is gekoppeld aan de dollar en vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 0.009 U$. ofwel  1 dollar = 110 roepies.
De Euro is niet gekoppeld en schommelt tussen de 125 en 175 Roepies. U kan geen Roepies importeren noch exporteren. Er staat een limiet op het binnenbrengen van vreemde deviezen van 10.000 U$.
Op de meeste plaatsen worden kredietkaarten aanvaard.

ZWEMMEN
in zee wordt in de meeste gevallen afgeraden wegens te sterke stroming . Aan de zuidkust zijn er echter wel voldoende plaatsen waar U veilig in zee kan zwemmen.

DE ZON
De zon schijnt in Sri Lanka bijna altijd en door de ligging dicht tegen de evenaar heel intens. Wees voorzichtig met overdadig zonnebaden en gebruik ALTIJD een creme met een heel hoge factor. Onder het motto "when in Rome walk with the Romans" raden we U aan net als de lokale bevolking U hoofd te beschermen door het dragen van een hoofddeksel.

MUGGEN
houden ook van de warmte en zijn dus talrijk aanwezig, vooral bij zonsondergang. Gebruik een spray met een hoge concentratie deet. verkrijgbaar in elke apotheekin Europa. Zeker meebrengen, want voorlopig niet in Sri Lanka verkrijgbaar.

TAAL.
De officiele talen zijn het Singalees, Tamil en het Engels. Met Engels komt U een heel eind.

TIJDSVERSCHIL met Europa is drie en een half uur in de zomer en vier en een half uur in winter.


Xplore360° Special interest tourism - Kouterbaan 15 B, 1745 Opwijk (Belgium) - T: +32(0)52/36.94.08 - F: +32(0)52/35.37.84 - Lic. A6157
© 2008 All rights reserved - Algemene voorwaarden - Website: Projectweb.be