Rondreizen - Nepal
© 

Culturele rondreis in Nepal

Nepal, de naam die samengaat met het mysterie van oude culturen, kabbelend tegen de achtergrond van ’s werelds hoogste bergketen, omvat een onuitputtelijke bron aan interessante reisinitiatieven. Laat je inspireren tijdens een bezoek aan de tijdloze bazaars en de oude tempels van de hoofdstad Kathmandu. Ontdek de magie van de Himalaya wanneer ’s ochtends de eerste zonnestralen voor spektakel zorgen en de sneeuw op de bergtoppen hun licht weerkaatst. Maar test zeker ook je moed tijdens een uitgebreide verkenning van de jungles van de laaglanden.

We bezoeken tijdens deze 14-daagse rondreis de klassieke gouden driehoek (Kathmandu – Pokhara - Chitwan) op onze eigen manier, comfortabel maar dicht bij de lokale bevolking. We ontdekken het erfgoed van de Kathmanduvallei, bewonderen de toppen van de Himalaya in Pokhara en verkennen de jungle van Chitwan. Maar Nepal is een land van dorpen en dus serveren we bij elk van de drie bekende toeristische regio’s een verblijf in één van die dorpen. Een interactieve cultuurrondreis dus, met uitmuntende hotels (in 3 categorieën) en enkele zeer goed georganiseerde lokale initiatieven, die allen voor hun management westerse ondersteuning genieten. Deze dorpsverblijven zijn geen primitieve ‘homestays’ waar je bij de mensen thuis, op een matje in een rokerige hut slaapt maar het zijn weldoordachte initiatieven, op maat van de bezoeker die wat comfort verwacht tijdens de verkenning van een lokale omgeving, met propere kamers, lekker eten en mensen die aangepast zijn aan de situatie. Dit is Nepal op zijn best en een niet te missen kans voor al wie tijdens een korte reis deze prachtige Himalayastaat beter wil leren kennen...

Het kleine land, ingesloten tussen de grootmachten India en China, werd bij ons vooral bekend door haar uitdagende trektochten over de hooggelegen paden van het ruige Himalayagebergte en is een niet te missen bestemming voor elke avontuurlijk ingestelde reiziger. Maar Nepal is veel meer dan dat! Het is een land dat haar bezoekers prikkelt door een schat aan oude historische en religieuze plaatsen - waaronder 7 door UNESCO erkende werelderfgoesites. Maar ook haar prachtige natuur die een geheel van extremen omsluit en die veel meer herbergt dan enkel het populaire hooggebergte blijkt uniek. Nepal brengt al wie dat wil, in een mum van tijd, van een ijzig alpien landschap, via de gematigde voetheuvels, naar de weelderige subtropische jungles waar olifanten, neushoorns en tijgers nog steeds rondzwerven in hun oeroude bossen. Deze ongeziene natuurlijke diversiteit valt hier bovendien samen met de fascinerende culturele verscheidenheid, wat voor een interessante reiscocktail zorgt die voor elk type avonturier wel iets in huis heeft. Mede door deze drie verschillende klimaatzones en door de meer dan 60 verschillende etnische groepen, staat een bezoek aan Nepal garant voor een onvergetelijk spektakel.

 

Dag per dagbeschrijving

KORTE ROUTE
Dag 1 Aankomst op de luchthaven van Kathmandu en transfer naar het hotel
Dag 2 Het culturele erfgoed van Patan – bezoek aan Bhaktapur – rit naar Nagarkot (O) 
Dag 3 Zonsopgang Nagarkot – oudste tempels van Kathmandu - Pashupatinath - Boudhanath  (O)
Dag 4 Korte rit naar Nuwakot – dorpsverblijf in ‘the Famous Farm’  (O - M - A)
Dag 5 Rit naar Pokhara – halve dag rust   (O)
Dag 6 Dauwtrip (per auto/busje) naar Sarangkot – vertrek naar Ghachok, Mon Village   (O - M - A)
Dag 7 Volle dag in Mon Village – daguitstap   (O - M - A)
Dag 8 Rit naar Chitwan – het Chitwan National Park   (O - M - A)
Dag 9 Volle dag activiteiten in de jungle   (O - M - A)
Dag 10 Rit per ossenkar naar Gothauli, Tharu 20for7   (O - M - A)
Dag 11 Volle dag met de Tharu   (O - M - A)  
Dag 12 Rit naar Kathmandu – rust   (O)
Dag 13 Alternatieve uitstap sightseeing in Kathmandu   (O - M) 
Dag 14  Vertrek naar de luchthaven - (O)

O = ontbijt, M = middagmaal, A = avondmaal

DAG PER DAG

Dag 1 t/m 5 – Kathmandu en Nuwakot
De hoofdstad van Nepal is Kathmandu en ze ligt op een hoogte van 1350 meter in een uitgestrekte vallei in Centraal-Nepal. Hoewel het leven hier nog steeds sterk wordt beïnvloed door oude tradities zijn de inwoners van Kathmandu geen wandelende anachronismen. Een bezoek aan de stad is dan ook geen reisje terug in de tijd, zoals sommigen zullen beweren. Hier leven de mensen zeer bewust in het heden, met hun tradities zorgvuldig geïntegreerd in een eigen maar moderne levensstijl.

Kathmandu
Welke richting je ook uitkijkt, in de hoofdstad van Nepal, is er altijd wel iets dat je aandacht trekt . Een eeuwenoude tempel, verscholen achter een rij van kleurrijke fruitstalletjes, een diepgelovige sadhu, die - gehuld in saffraankleurige gewaden - op de trappen van een gebouw mediteert of een Tibetaanse vluchteling die aan een gebedsmolen draait tijdens zijn tocht door de nauwe steegjes. Kathmandu heeft het allemaal! We bezoeken de mooiste trekpleisters van deze regio en worden daarbij ondersteund door de beste stadsgidsen. De koningssteden Patan en Bhaktapur en de tempels van Boudhanath en Pashupatinath laten ons zien hoe sterk het dagelijks leven en de religie bij zowel hindoes als boeddhisten nog steeds sterk aan elkaar verbonden zijn.

Nuwakot
Het weinig bekende Nuwakot is één van Nepals best bewaarde geheimen. We verblijven in ‘the Famous Farm’, een gerestaureerde boerderij op de flank van een terrasvormige heuvel. Vanaf hier heb je een prachtig zicht op de vruchtbare vallei en de rivier die er doorheen kronkelt. De groene heuvels die deze regio omringen stijgen in het noorden tot aan de sneeuw van de Langtang Himal bergpiek. De uitdaging is hier niet zozeer om deze spectaculaire regio exact te bewaren zoals ze nu is, maar vooral om ervoor te zorgen dat de onvermijdelijke verandering duurzaam verloopt en steeds ten voordele van de lokale bevolking. Hier ontdek je het echte Nepal, dat van de dorpen.

Dag 6 t/m 8 – Pokhara en Ghachok
Vandaag vertrekken we naar Pokhara.  De stad ligt op zo’n 200 km van Kathmandu en op een hoogte van 800 meter in een betoverende vallei in het westen van Centraal-Nepal en staat bekend om haar natuurlijke schoonheid met het spectaculaire uitzicht op de witte bergtoppen van de Himalaya.
Pokhara
Veel toeristen verblijven in Pokhara of haar omgeving om een dag of twee te ontspannen langs het meer en te genieten van het buitengewone zicht op de bergtoppen. Maar de belangrijkste reden voor toeristen om naar de regio af te zakken is omdat de stad dicht bij het startpunt ligt van een aantal zeer populaire trektochten.

Wat rust in de namiddag om het geheel van indrukken van de afgelopen 5 dagen te verwerken zal meer dan welkom zijn en Pokhara Lake Side is de uitgelezen basis om dat te doen. Hier kan je een roeibootje huren en peddelen op het reusachtige meer of gewoon rustig kuieren langs de vele winkeltjes, lekkere restaurants en leuke bars. Voor ons geen trektocht in Pokhara, wel een bezoek aan een traditioneel dorpje, hier wat verder verscholen achter de heuvels van de Himalaya.

Ghachok
Verscholen in een vallei aan de voet van het Annapurna hooggebergte ligt het dorpje Ghachok. We verblijven twee nachten in ‘Mon Village’, een prachtig lokaal project dat met ondersteuning van enkele Fransen tot stand kwam. We gaan een volle dag op uitstap in de vallei en ontdekken het plattelandsleven van deze regio.

Dag 9 t/m 12 – Chitwan en Gothauli
Tijdens dit deel van de reis trekken we naar de laaglanden in het uiterste zuiden van Nepal. De Terai, die zich als een lange smalle band over de hele breedte van het land uitstrekt, is vlak en het is er veel warmer dan in de heuvels. Hoewel het gebied dicht bevolkt is en iedereen aan landbouw doet vindt je hier nog veel grote stukken oerbos.

Het Chitwan National Park
Dit beschermde natuurgebied van staat bekend om zijn stomende jungles met een unieke fauna en flora, en biedt leuke mogelijkheden voor de ontdekking van het jungleleven. Ervaren natuurgidsen laten ons per kano de leukste hoekjes van het park zien. Een kanotocht is een geweldige manier om het leven langs de oevers van de rivier te bewonderen. Je hebt tijdens deze activiteit de kans om krokodillen en groot wild zoals de neushoorn en de tijger samen met ontelbare vogels te spotten. Na de lunch bekijken we de jungle vanuit een andere hoek. Op de rug van een olifant trekken we de jungle in op zoek naar wilde dieren. Tijdens een olifantensafari hebben we een grotere kans om de Indische neushoorns te zien, en wie weet zelfs een tijger. Maar deze regio heeft veel meer in petto dan enkel bossen en wild. We zoeken het allemaal uit tijdens ons laatste dorpsbezoek.

Gothauli
In het prachtige dorpje Gothauli ligt het Tharu 20for7 gastenverblijf. Een sterk georganiseerd project, in de stijl van een comfortabele homestay, die een blijvend verschil maakt voor de gemeenschap. Hier kan je van het actieve dorpsleven van de Tharu proeven door deel te nemen aan de activiteiten door de dorpelingen georganiseerd. Kooklessen, henna tatoeages en dansvoorstellingen, lessen ossenkar rijden, vissen in de plaatselijke rivier of veldwerk, stuk voor stuk interessante bezigheden.  Een verblijf bij Tharu 20for7 ondersteunt de gemeenschap, want van elke 20 roepies van de nettowinst gaat 7 roepies naar de lokale bevolking.

Dag 13 en 14 - Kathmandu
We bezoeken Kathmandu vanuit een ander perspectief en gaan deze voormiddag op zoek naar de minder bekende, maar daarom niet minder interessante, plekjes van de hoofdstad. We wandelen een alternatieve route door smalle straatjes en over verdoken pleintjes, bezoeken de tuinen van de ‘Garden of Dreams’ – waar we meteen ook stoppen voor de lunch – en vervolgen onze tocht tot aan het Kathmandu Dhurbar Square. Als laatste is de Swayambunath ‘monkey’ Temple aan de beurt.


OPMERKING
Deze reis kan nog gecombineerd worden met een bezoek aan LUMBINI of BANDIPUR.  Meer informatie kan je nalezen via deze link.

Voor de sportievere reiziger kan de culturele rondreis ook gecombineerd worden met een beklimming :
1. Poon Hill Trek (5 dagen)
2. Langtang Trek (7 dagen)
3. Annapurna South Trek  (15 dagen)
Meer informatie kan je nalezen via deze link.Data & Prijzen

Prijs 2013 - 2014:
Individuele reis Nepal   
 (vanaf 2 personen)

BUDGET ACCOMMODATIE (te vergelijken met 2*+ à 3* hotels)
Vanaf € 1.045 per persoon, op basis van 2 deelnemers
Vanaf € 935 per persoon, op basis van 4 deelnemers
Supplement single kamer: € 155 per persoon
Prijs voor gezinnen met kinderen - 12 jaar is op aanvraag. 

STANDAARD ACCOMMODATIE (te vergelijken 3*+ hotels)
Vanaf € 1.165 per persoon, op basis van 2 deelnemers
Vanaf € 1.055 per persoon, op basis van 4 deelnemers
Supplement single kamer: € 245 per persoon
Prijs voor gezinnen met kinderen is op aanvraag. 

SUPERIOR ACCOMMODATIE (te vergelijken met 4* hotels)
Vanaf € 1.465 per persoon, op basis van 2 deelnemers
Vanaf € 1.355per persoon, op basis van 4 deelnemers
Supplement single kamer: € 420 per persoon
Prijs voor gezinnen met kinderen is op aanvraag.

Op dag 12 kan je ook kiezen voor een vlucht naar Kathmandu
Supplement: € 20 per persoon

Wens je een reisbegeleider die de ganse reis je vergezelt, dan is het supplement 
(ipv van lokale gids per regio)
€ 210 per persoon, op basis van 2 deelnemers
€ 120 per persoon, op basis van 4 deelnemers


Data 2013 - 2014:
14 daagse individuele rondreis / 13 nachten ter plaatse
De afreisdatum kunt u zelf kiezen volgens de vluchten van de luchtvaartmaatschappijen (Turkish Airlines, Etihad Airlines, Jetairways, Qatar Airways, ...)
Inbegrepen in de prijs:

 • Luchthaventransfer in Kathmandu bij aankomst en bij vertrek
 • Verblijf in de gekozen accommodatie op basis van een 2-persoonskamer
 • Maaltijden zoals vermeld in het programma
 • Alle activiteiten en excursies zoals vermeld in het programma
 • Alle transport per privé vervoersmiddel en zoals vermeld in het programma
 • Alle vergunningen en toegangsgelden voor de vermelde activiteiten
 • Begeleiding van Engelstalige lokale gidsen
 • Transfer en bewaring van de bagage tussen de activiteiten (bv op dag 2 kan je met kleine bagage naar Nagarkot)

Niet inbegrepen in de prijs:

 • Internationale vluchten naar Kathmandu
 • Verzekeringen (annulering en/of bijstandsverzekering)
 • Visumkosten
 • Reddings- en evacuatiekosten
 • Niet vermelde maaltijden, excursies, dranken, ...
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Bij betaling met kredietkaart is er een verhoging van 2%

Opmerking: de prijzen zijn gelinkt aan de USD en kunnen dus ten alle tijden wijzigen.

Informatie ter voorbereiding van je reis

REISDOCUMENTEN.
Een internationaal reispas is een verplicht document en moet minsten geldig zijn tot 6 maanden na vertrek uit het land.

Iedereen (buiten een Indiër) heeft een visum voor Nepal nodig. Visa zijn verkrijgbaar bij de ambassade in Brussel of bij aankomst op de luchthaven van Kathmandu. Bereid je voor op lange wachtrijen voor het verkrijgen van het visum ter plaatse. Je hebt bij de registratie een pasfoto nodig en de volgende tarieven (in Amerikaanse dollars) gelden voor toeristen:
- toeristenvisum voor 15 dagen   25 US$
- toeristenvisum voor 30 dagen   40 US$
- een toeristenvisum voor 90 dagen  100 US$

Houd er rekening mee dat de regelgeving regelmatig verandert, daarom is het raadzaam om de huidige regels bij de dichtstbijzijnde Nepalese ambassade of het consulaat te controleren.

Neem voldoende pasfoto’s mee voor op je documenten en vergunningen tijdens de reis.  Indien je het visum niet in België aanvraagt is het handig om een pasfoto, wat Amerikaanse dollars en een pen op zak te hebben bij aankomst. Tracht de twee toelatingsformulieren voor buitenlandse bezoekers al in te vullen op het vliegtuig (het zou kunnen dat je er zelf even om moet vragen). Zo ben je veel sneller bij het loket en het wachten zal dan in veel gevallen nog meevallen. Wanneer je in de aankomsthal binnenkomt, zoek dan de loketvermelding ‘foreigners with or without visa’.

VERZEKERINGEN.
Het is van belang dat u een degelijke reisverzekering hebt voor uw reis naar Nepal.  Wij bevelen de reisverzekering van Europ Assistance  aan. Indien interesse lichten wij u graag de verschillende mogelijkheden toe.

GEZONDHEID. 
Nepal is geen risico gebied voor wat betreft malaria of andere tropische ziekten.  Maag- en darmstoornissen zijn de meest voorkomende kwaal bij reizigers in Nepal.  Oorzaken zijn vaak vermoeidheid en verandering van voedsel. 
De klassieke inentingen tegen Tetanus, difterie, polio, buiktyfus en Hepatitis A/B zijn sterk aanbevolen.  Raadpleeg uw arts voor precieze informatie hieromtrent.

BESTE REISTIJD.
De beste reistijd voor Nepal is de periode oktober t/m mei, met als topmaanden oktober/november en maart/april. Nepal heeft een prettig klimaat met zelfs op grotere hoogte in deze periodes nog aangename temperaturen. In januari en februari kan het op grotere hoogte flink koud zijn. De regentijd is van juni t/m september en deze maanden zijn heet en vochtig met temperaturen die flink kunnen oplopen.  We raden het niet aan om tjdens de juli en august maand te reizen in Nepal, dat is de periode van de moessonregens.   

MUNTEENHEID.
De munteenheid in Nepal is de Nepalese Rupee (NPR). 
Grote hotels, restaurants en winkels accepteren kredietkaarten van de bekende maatschappijen.  In Kathmandu en Pokhara hebben geldautomaten (Visa, Mastercard) hun intrede gedaan.  Geld wisselen kan bij banken en erkende geldwisselaars in grote steden. 

FOTOGRAFIE EN VIDEO.
Die perfecte foto, terwijl de persoon in kwestie het niet weet! Zoals op zeer veel plekken in de wereld zijn ook de Nepalezen verontwaardigd als een foto gemaakt wordt zonder dat er om gevraagd wordt. Hun glimlach wordt des te groter en mooier als het hun wel gevraagd wordt : Can I take a photo (of you)? - (Tapaain) tasbir kichnuhunchha? Photograph - tasbir/poto.

GEDRAG & KLEDING.
Je begroet Nepalezen door handen bij elkaar te vouwen en 'namaste' te zeggen.  Door het hoofd lichtjes te buigen toon je respect voor de ander. Het met de linkerhand groeten, eten, geld geven of aannemen, iemand aanraken is aangepast.  De linkerhand gebruiken de Nepalezen zelf bij het toiletbezoek...  Het hoofd is het hoogste en heiligste lichaamsdeel.  In traditionele gebieden zal men het niet waarderen wanneer je kinderen over het hoofd aait.
Blote kledij wordt als stootaangevend beschouwd.  Zeker bij bezoek aan heilige plaatsen en/of tempels, dien je je helemaal te bedekken.  Shorts zijn ok voor mannen, niet voor vrouwen. Nepalezen zijn doorgaans heel flexibel omdat ze weten dat je een buitenlanders bent, maar vergeet niet dat je te gast bent in HUN land.

Soms gaan mensen je zonder reden aanstaren. Zoiets voelt dan vaak vervelend en zelfs wat uitdagend aan. Toch is dat staren hier zo goed als nooit met kwade intenties. Mensen van buiten de toeristische regio’s zien nooit blanken en als ze er dan onverwacht één tegenkomen is het een reactie uit verwarring en interesse. Wanneer je hen begroet zal je zien dat ze verlegen het hoofd knikken en de biezen nemen.

GODSDIENST.
Hindoeïsme en boeddhisme vormen de twee belangrijkste godsdiensten van Nepal. Een opvallend kenmerk van de religieuze beleving in het land is de tolerantie, zelfs vermenging, die er bestaat tussen de religieuze gemeenschappen. De lokale bevolking is tolerant, maar ook vrij gereserveerd en het is daarom aangeraden om gepaste kledij te dragen. Losse kledingstukken die je lichaam maximaal bedekken zorgen ervoor dat je niet opvalt en wordt aangestaard.

FOOIEN.
Een fooi geven is gebruikelijk in Nepal en fooien maken op het einde van de maand vaak het verschil voor het personeel van een (eet)gelegenheid. Maar let wel op want vaak worden fooien al automatisch verrekend via een “service charge” (meestal 10%). Kijk dus eerst even op de menukaart of er buiten 13% BTW nog andere extra kosten zullen worden aangerekend en vermijd zo dat  je dubbel tipt.

HET UUR IN NEPAL.
WorldTimeServer.com

ELECTRICITEIT EN STEKKERS.
World Electric Guide

BEDELEN.
Bedelen wordt alleen maar bevorderd als alle toeristen ook daadwerkelijk iets geven. Ipv pennen uit te delen, kan u misschien contact opnemen met een plaatstelijk NGO of een Nepalees trekking agency. Zij leveren het schoolmateriaal af bij het hoofd van de school die er dan goed gebruik van maakt. Deel zeker geen snoep uit, de kinderen kennen het gebruik van tandenborstel en tandpasta bijna niet, waardoor caries veelvuldig voorkomt. Sensibilisering is daarom heel belangrijk.

OPMERKING.
Deze reis kan nog gecombineerd worden met een bezoek aan LUMBINI of BANDIPUR.  Meer informatie kan je nalezen via deze link.

Voor de sportievere reiziger kan de culturele rondreis ook gecombineerd worden met een beklimming :
1. Poon Hill Trek (5 dagen)
2. Langtang Trek (7 dagen)
3. Annapurna South Trek  (15 dagen)
Meer informatie kan je nalezen via deze link.

Kort overzicht van de hotels tijdens de rondreis

BUDGET ACCOMMODATIE
De hotels zijn telkens netjes en comfortabel, zonder meer.

Kathmandu - Sacred Valley Inn
http://www.sacredvalleyinn.com/Kathmandu/index.html

Nagarkot - Nagarkot Cottage
http://www.nagarkotcottage.com/accomodation.php

Pokhara - Mum's Garden
http://www.mumsgardenresort.com/

Chitwan - Green Mansions
http://www.greenmansionsresort.com/index.php/the-resort

Dorpsverblijf in Nuwakot : the Famous Farm
Dorpsverblijf in Ghachok : Mon Village
Dorpsverblijf in Gothauli : 20for7 guesthouse
Kleinschalige en authentieke accommodatie


STANDAARD ACCOMMODATIE
De hotels zijn te vergelijken met 3*+ accommodatie, naar Westerse normen.  Ze stralen een authentieke sfeer uit.
De kamers zijn telkens netjes en comfortabel.  Sommige hotels hebben een zwembad.

Kathmandu - Hotel Manaslu (met zwembad)
http://www.hotelmanaslu.com/index.php?option=com_content&view=article&id=99&Itemid=59

Nagarkot - Country Villa
http://www.hotelcountryvilla.com/

Pokhara - Hotel Barahi (met zwembad)
http://www.barahi.com/

Chitwan - Sapana Village 
http://www.sapanalodge.com/

Dorpsverblijf in Nuwakot : the Famous Farm
Dorpsverblijf in Ghachok : Mon Village
Dorpsverblijf in Gothauli : 20for7 guesthouse
Kleinschalige en authentieke accommodatie
SUPERIOR ACCOMMODATIE
De hotels zijn te vergelijken met 4* accommodatie, naar Westerse normen.  Sommige hotels zijn iets groter en opzichtiger, maar steeds met een authentieke sfeer.  Anderen leunen aan bij een boutique hotel.  Een aantal hotels hebben een zwembad.

Kathmandu - Hotel Shangri-La
http://www.hotelshangrila.com/

Nagarkot - Club Himalaya (met zwembad)
http://www.clubhimalaya.com.np/accommodation/standard-rooms/

Pokhara - Temple Tree (met zwembad)
http://www.templetreenepal.com/accommodation.php

Chitwan - Jungle Villa
http://www.junglevillaresort.com/

Dorpsverblijf in Nuwakot : the Famous Farm
Dorpsverblijf in Ghachok : Mon Village
Dorpsverblijf in Gothauli : 20for7 guesthouse
Kleinschalige en authentieke accommodatieXplore360° Special interest tourism - Kouterbaan 15 B, 1745 Opwijk (Belgium) - T: +32(0)52/36.94.08 - F: +32(0)52/35.37.84 - Lic. A6157
© 2008 All rights reserved - Algemene voorwaarden - Website: Projectweb.be