Fly & Drive - Costa Rica
© 

Costa Rica fly & drive van kust naar kust

Rondreis met huurwagen langs Tortuguero, Puerto Viejo, Sarapiqui, Arenal Vulkaan, Rincon de la Vieja, Monteverde, Manuel Antonio, Drake Bay, San Gerardo de Dota.

21 dagen / 20 nachten ter plaatse

Nog nooit in de tropen geweest? Wel, in Costa Rica sla je alle vliegen in één klap. Je zal vakantiekiekjes maken van palmstranden, jungle, regenwouden, orchideeën, apen, kaaimannen, schildpadden, Iguanas, papegaaien, colibiri’s, bergen, vulkanen, watervallen, vriendelijke locals, exotische gerechten en dit alles onder een stralende zon...

Tijdens de self-drive ontdek je een enorme biologische rijkdom. Costa Rica heeft regenwouden, nevelwouden, actieve vulkanen, savannen, mangrovebossen, hooggebergte, palmstranden koraalriffen en meer dan 10.000 verschillende plantensoorten. Met 200 soorten zoogdieren, 350 reptielen en amfibieën, 850 vogels, en zo'n 40.000 insecten is ook het dierenleven rijk en gevarieerd te noemen.

Dankzij een wijd vertakt wegennet is het ontdekken van Costa Rica met een huur auto heel goed te doen. Het is de ideale manier om zo vrij als een vogeltje door het land te reizen. Bovendien zijn brandstof prijzen in Costa Rica nog steeds goedkoop in vergelijking met Europa. U kunt zelf uw tussenstops inlassen. De hoofdwegen verkeren in algemeen in redelijk goede staat maar gaten en kuilen in de weg komen regelmatig voor. De secundaire - en toegangswegen naar lodges zijn vaak niet geplaveid. De bewegwijzering is steeds beter...een hele vooruitgang!

Ongeveer 29000 km in Costa Rica is onverhard. Wij raden dan ook aan een 4x4 te huren, want alleen op die wijze kunt u maximaal genieten van al het moois dat Costa Rica te bieden heeft. Rijden in een 4x4 voegt vaak ook iets extra toe aan een vakantie. De reis naar Monteverde is bijvoorbeeld een avontuur, door de onverharde weg die zich langzaam naar boven slingert. Bedenk echter dat als alle wegen op en top zouden zijn, de plaatsjes veel te toeristisch zouden worden!

De reis start in San José, de hoofdstad. In het noorden van de provincie ligt een aantal bezienswaardigheden die vanuit de hoofdstad San José als dagexcursie bezocht kunnen worden ; de koloniale stadskern van San Antonio de Escazú, San Isidro de Coronado met fraaie gotische kerk, het slangencentrum van Clodomiro Picado…

Op het strand van Tortuguero nestelen zich  verschillende zeeschildpadden.  De groene zeeschildpad is de talrijkste, jaarlijks komen tien- tot dertigduizend vrouwtjes aan land.  In de maanden juli tot oktober kunnen bezoekers met een beetje geluk zelf getuige zijn van het leggen va n de eieren.  Het gadeslaan van de schildpadden is alleen toegestaan mits begeleiding van een erkende gids.  Vrouwtjeschildpadden die op zoek zijn naar een geschikte nestplaats laten zich erg gemakkelijk verstoren, daarom gelden een aantal regels waaraan iedereen zich heeft te houden.  (excursie kan ter plaatse geboekt worden in Mawamba Lodge)

De self-drive gaat verder naar de minder bezochte, maar prachtige Caribische kust van Punta Uva. In het nabijgelegen plaatsje Puerto Viejo treft u een keur aan leuke barretjes met reggae muziek en restaurantjes. U kunt een bezoek brengen aan het Nationaal Park Cahuita, regenwoud met een prachtige baai met wit zand. Met wat geluk tref je er apen, luiaards en toekans aan. In de beschermde regenwouden van het Talamanca gebied kunt u allerlei interessante excursies ondernemen, zoals te paard naar watervallen, of hiken door de jungle. Ook een bezoek aan het park Gandocca Manzanillo met lokale gidsen, een kayaktour of zelfs duiken of snorkelen op de nabijgelegen koraalriffen, behoren tot de mogelijkheden.

La Fortuna, het volgende punt tijdens deze rondreis per huurauto, is een goede uitvalsbasis om de vulkaan Arenal en z’n omgeving te leren kennen.  De bewoners van het stadje zijn niet bang voor “hun” vulkaan.  Zolang de vulkaan zijn dagelijkse rookpluimen produceert, is het slechts een welkome toeristische attractie die het stadje welvaart brengt. 

Parque Rincón de la Vieja is borrelende modder, het sissen van ontsnappende zwaveldampen, kokende meertjes, donderende modderpotten en warme beekjes.  In delen van het park krijgt het gebied een sprookjesachtig karakter door opstijgende mistflarden en het voortdurende gesis, gebonk en gepruttel van de aarde...

Het nevelwoud van Monteverde trekt meer bezoekers dan gelijk welk ander bosreservaat in Costa Rica, en voor de meesten heeft dat met een vogel te maken.  Velen willen een glimp opvangen van de schitterende quetzal, de kleurigste en spectaculairste vogel van de Amerikaanse tropen.  Hoewel hij in Midden-Amerika als bedreigde diersoort wordt beschouwd, leven er naar schatting bijna duizend quetzals in Monteverde.

Daarna gaat u met uw huurwagen naar het plaatsje Sierpe waar u de auto bewaakt kunt achterlaten. Per boot reist u langs mangrovekanalen en vervolgens over de zee naar Marenco Lodge in het Corcovado National Park. Hier ontdekt u Pacifisch tropisch regenwoud met 5000 mm regenval per jaar. Dit primaire regenwoud herbergt tropische ecosystemen die op geen enkele plaats op aarde worden aangetroffen en is één van de meest belangrijke reservaten waar dieren beschermd worden die op de rand van uitsterven staan. Corcovado is het meest indrukwekkende regenwoud in de regio, ook wel het Amazonegebied van Costa Rica genoemd. In het park worden zo'n 500 soorten bomen aangetroffen, meer dan 140 soorten zoogdieren, waaronder de tapir en 5 soorten katachtigen, 367 soorten vogels, een ongelooflijke variëteit aan insecten etc. 
 

Beschrijving self drive Costa Rica Kust naar Kust

Dag 1 Transfer bij aankomst naar Hotel Presidente
Aankomst in San José.  Na de paspoortcontrole wordt je opgewacht door de transfer service.  Zij brengen je naar de eerste overnachtingsplaats, namelijk Hotel Presidente.

Dag 2 San José 
Vrije dag of optionele dagexcursie  (Poas Vulkaan is een aanrader)

Dag 3 Tortuguero National Park.
Vandaag wordt u opgehaald door een Engelstalige gids voor een bezoek aan één van de mooiste parken van Costa Rica aan de Caribische kust, Tortuguero. Naast schildpadden ( Tortuga´s ) die hier aan het strand hun eieren komen leggen tussen juni en oktober, kunnen apen, papagaaien, toekans en kaaimannen hier waargenomen worden vanuit de bootjes waarmee u door de smalle junglekanalen vaart. Engelstalige gespecialiseerde gidsen, alle maaltijden, transport per airconditioned bus, boot, tours in Tortuguero zijn inbegrepen. Overnachting in de Pachira Lodge.

Dag 4 Tortuguero National Park
Volledige dag activiteiten in het Tortuguero National Park.

Dag 5 Ontvangst auto  - rit naar Puerto Viejo
U reist naar de minder bezochte, maar prachtige Caribische kust van Punta Uva. In het nabijgelegen plaatsje Puerto Viejo treft u een keur aan leuke barretjes met reggae muziek en restaurantjes. U kunt een bezoek brengen aan het Nationaal Park Cahuita, regenwoud met een prachtige baai met wit zand. Met wat geluk tref je er apen, luiaards en toekans aan. In de beschermde regenwouden van het Talamanca gebied kunt u allerlei interessante excursies ondernemen, zoals te paard naar watervallen, of hiken door de jungle. Ook een bezoek aan het park Gandocca Manzanillo met lokale gidsen, een kayaktour of zelfs duiken of snorkelen op de nabijgelegen koraalriffen, behoren tot de mogelijkheden.

Dag 6 Puerto Viejo
Een van de meest comfortabele opties om te overnachten in Puerto Viejo de Limón, gelegen direct aan het strand van de Caribische kust bij Punta Cocles, onder het plaatsje Puerto Viejo. Receptie, telefoon, fietsverhuur, giftshop, tourdesk, open restaurant, snackbar, tv-lounge. Mooie bungalowtjes van hout liggen op een paar passen van het witte zandstrand. De bungalowtjes liggen midden in de natuur en zijn omgeven door weelderige tropische tuinen. De kamers zijn ruim met palmbladeren als dakbedekking. Prive douche en toilet, ventilator, muskieten netten. De voorzitjes met hangmatten nodigen uit tot heerlijk wegdromen!

Dag 7 Sarapiqui
Dit is een regio met  regenwoud dat bekend staat als het meest diverse gebied qua tropische flora en fauna in dit land. De Zonne Ral, Montezuma Oropendola, Blauwkap Motmot, tenminste 4 Trogon soorten, Penseel Parasolvogels, Purperkeelvruchtenkraaien, Glansvogels, Zwartkeel – en Streepborst Winterkoning zijn enkele voorbeelden van de meer dan 400 waargenomen soorten in dit gebied (50% van alle soorten van Costa Rica). De met uitsterven bedreigde Buffons Ara  is een van de soorten waar u naar uit kunt kijken. Overnachting in het Selva Verde Lodge.

Dag 8 De Arenal vulkaan
Een mooie rit naar de meest actieve vulkaan van Costa Rica, de Arenal.  Met name in de avonduren, bij helder weer, is de roodgloeiende lava een indrukwekkend schouwspel.  Overnachting Hotel Lamos del Volcan (of gelijkwaardig).  

Dag 9   La Fortuna Arenal
Naast allerlei leuke activiteiten in de zone, kunt u ook een prachtige excursie met Engelstalige gids maken naar Caño Negro Wildlife Refuge. Dit waterrijke gebied in het Noorden dat wordt gevoed door de Rio Frio, staat in verbinding met het Meer van Nicaragua. Het is een van Costa Rica´s belangrijkste watervogel gebieden, omringd door moerassen en palmwouden. Lepelaars, ooievaars, ibis soorten komen in Caño Negro veel voor. Deze excursie is niet alleen voor vogelaars een must, vanuit de boot kunnen namelijk ook kaaimannen, schildpadden, papagaaien en apen worden waargenomen. Transport, engelstalige gidsen, boottocht en lunch zijn inbegrepen.  (optioneel, niet inbegrepen in de prijs)

Dag 10 Rincón de la Vieja.
Tijdens deze reis via de Pan American highway zal u de natuur van Guanacaste en Rincon de la Vieja ontdekken. Elk Costa Ricaans gebied heeft zijn eigen kenmerken en dat geldt ook voor Guanacaste met haar savanna-achtige vlaktes en cowboys. Hotel: Hacienda Guachipelin. Deze lodge is gesitueerd vlakbij prachtige watervallen die u kunt ontdekken te voet of te paard. Het hotel heeft een zwembad en alle kamers beschikken over privé- badkamers met warm water.
Bij Hacienda Guachipelin ziet u nog cowboys met vee aan het werk. Deze ranch herbergt sinds 1985 een lodge voor natuurliefhebbers en avonturiers, met ligging vlakbij het Rincón de la Vieja Nationaal Park en de vulkaan. Vlak bij deze lodge geniet u al van watervallen. Optionele tours zijn canopy tours, paardrijden, wandelmogelijkheden en een wandeltocht naar de vulkanische modderpoelen. Of gewoon genieten van de prachtige zonsondergang.

Dag 11 Rincón de la Vieja.
Vrije dag om het park en zijn omgeving te verkennen.

Dag 12 Monteverde Cloudforest
De weg naar Monteverde is al een avontuur op zich! Het ene mooie vergezicht na het andere is uw beloning voor een onverharde weg naar dit wereldberoemde nevelwoud.  Overnachting Fonda Vela Hotel.

Dag 13 Monteverde Cloudforest
Een Vrije dag om dit sprookjesbos te bezoeken, dat meestal is gehuld in mist. De bomen zijn zwaar begroeid met mossen en epyphyten en dit deel biedt uitstekende uitdagingen voor fotografen. Vooral voor vogelliefhebbers is Monteverde een must. Er zijn meer soorten dan alleen de zeldzame quetzal die in Monteverde kunnen worden gespot! De Skywalk die u ook optioneel kunt bezoeken, is een constructie van loopbruggen door het regenwoud.

Dag 14 Manuel Antonio Nationaal Park
Manuel Antonio National Park is één van de mooiste stranden van Costa Rica aan de Pacifische kust. Kenmerkend zijn de mooie stranden en het Nationaal Park waar u kunt wandelen en kennis maken met doodshoofdaapjes, luiaards en leguanen.  Overnachting Hotel Playa Espadilla.

Dag 15 Manuel Antonio Nationaal Park
Vrije dag in het park of lekker niets doen aan het strand.

Dag 16 - 17 - 18  Sierpe - Corcovado National Park 
Vandaag reist u naar het plaatsje Sierpe waar u de auto bewaakt kunt achterlaten. Per boot reist u langs mangrovekanalen en vervolgens over de zee naar Rancho Corcovado. Nu bestaat de mogelijkheid te overnachten in dit gebied dat moeilijk toegangelijk is. De reis naar Punta Marenco is dan ook al een groot deel van het avontuur. De lodge heeft ervaren gidsen met een grote kennis van het gebied en van Corcovado National Park. Hier ontdekt u Pacifisch tropisch regenwoud met 5000 mm regenval per jaar. Dit primaire regenwoud herbergt tropische ecosystemen die op geen enkele plaats op aarde worden aangetroffen en is één van de meest belangrijke reservaten waar dieren beschermd worden die op de rand van uitsterven staan. Corcovado is het meest indrukwekkende regenwoud in de regio, ook wel het Amazonegebied van Costa Rica genoemd. In het park worden zo'n 500 soorten bomen aangetroffen, meer dan 140 soorten zoogdieren, waaronder de tapir en 5 soorten katachtigen, 367 soorten vogels, een ongelooflijke variëteit aan insecten etc.

U bezoekt eveneens Caño Island, 15 kilometer buiten de kust van Nationaal Park Corcovado. Dit eiland bestaat voornamelijk uit tropisch regenwoud en is daarnaast belangrijke als pre- Columbiaanse, archeologische bestemming. Ontdek het koraalrif, dolfijnen en walvissen. Alle maaltijden, retour transport per boot Sierpe - Lodge - Sierpe, inclusief. Inclusief tour naar Corcovado met gids, tour naar Isla Cano met gids en alle maaltijden.

U overnacht 2x in de Pirate Cove Hotel (of gelijkwaardig)

Dag 19  Rit naar San Gerardo de Dota.
Ervaar een close up met de parel van het tropisch regenwoud, de Quetzal. Daartoe bezoekt u vandaag de Trogon Lodge en ontdekt alle paden door het bos, in San Gerardo de Dota gelegen op ongeveer 3000 meter hoogte. Deze onontdekte schoonheid is een must voor vogel - en natuurliefhebbers, en stelletjes die het gewoon even allemaal willen vergeten. Het restaurant biedt heerlijke Costa Ricaanse menu´s aan, zoals ook verse forel uit de eigen rivier! Kamers: Comfortabele cabinas met balkon dat uitzicht biedt over het regenwoud, prive douche en toilet warm water en verwarming voor koele nachten!

Dag 20 San Jose
Terugrit naar San José en inleveren huurauto.  Overnachting in hotel Presidente.

Dag 21 Transfer naar de luchthaven
Afscheid van Costa Rica.


Opmerking : de parken van Rincon de la Vieja en Manuel Antonio zijn gesloten op maandag.

Data & Prijzen

Costa Rica Rondreis Kust naar Kust.

Prijs op aanvraag

Vraag ons vrijblijvend een offerte voor de self drive met je gezin of met vrienden
(tot 4 personen in een huurwagen)
Het programma kan aangepast worden naar eigen wens, upgrade accommodatie of veranderingen binnen de route.


21 dagen / 20 nachten ter plaatse


Data:
U kunt zelf uw vertrekdatum kiezen volgens de gekozen luchtvaartmaatschappij. Er zijn dagelijks vluchten met IBERIA, Deltal Airlines, United Airlines, ... 
Tijdens de Paas- en Kerstvakantie is de prijs op aanvraag.  Mail ons om een prijsofferte aan te vragen.


Inbegrepen:

 

 • 20 Overnachtingen in Midden klasse hotels met prive douche toilet en warm water
 • 3 daagse excursie Tortuguero met alle maaltijden, tours, Engelstalige gids en transport in Pachira Lodge
 • 3 daagse excursie Corcovado met alle maaltijden, retour transport per boot Sierpe - Lodge - Sierpe. Inclusief tour naar Corcovado met gids, tour naar Isla Cano met gids
 • Luchthaventransfer bij aankomst en vertrek
 • 16 dagen auto huur, Daihatsu Bego 4x4 (of gelijkwaardig)
 • !! GRATIS GPS!!
 • Uitgebreide informatie, kaarten, vouchers.
 • Transfer van de luchthaven naar het hotel bij aankomst en bij vertrek.
 • Ontbijt in alle hotels

Niet inbegrepen:

 • Vlucht
 • Reisverzekering
 • Departure tax in San Jose (28 USD te betalen in de luchthaven)
 • Entrees nationale parken 10 USD per persoon
 • Excursies in Puerto Viejo, Sarapiqui, Arenal, Rincon de la Vieja, Monteverde en Manuel Antonio
 • Fooien en persoonlijke uitgaven.
 • Verplichte basisverzekering auto: ( $ 18.00 per dag voor Daihatsu Bego of $ 20,00 per dag bij een Nativa). Deze kan ter plaatse bij ontvangst van de auto worden voldaan.
 • Brandstof voor de huurwagen
 • Bij betaling met kredietkaart worden 2% kosten aangerekend

Opmerking :

 • Alle prijzen zijn onderhevig aan de dollarkoers en kunnen ten alle tijde aangepast worden
 • Indien je een vlucht boekt via de States, dien je in het bezit te zijn van een nieuw internationaal reispas (met een chip, Machine Readable Passport of MRP genoemd). Je dient ook op voorhand online een aanvraagformulier invullen (ESTA).  Dit is hetzelfde formulier als vroeger, die je op het vliegtuig diende in te vullen.

Praktische informatie over de reis Costa Rica

 • Internationaal reispas verplicht
 • Belgisch of Nederlands rijbewijs + creditcard verplicht (voor de huurwagen)
 • Minimum leeftijd chauffeur huurwagen : 21 jaar
 • Geen inentingen verplicht, wel aangeraden (raadpleeg uw geneesheer)
 • Noot: Tours in Tortuguero en Corcovado in internationaal gezelschap.
 • AANVULLENDE INFORMATIE AUTO HUUR U bent verplicht een basisverzekering per dag af te sluiten. De bedragen verschillende per type huurauto en dient u ter plekke te betalen. Een aanvullende All-Risk verzekering waarmee u het eigen risico van $ 750,00 van de huurauto en de bij de Costa Ricaanse wet vastgestelde aansprakelijkheid van 20 % van de schade aan derden afkoopt kost $ 9 per dag (niet verplicht, wel aanbevolen). Deze dient u ter plekke te betalen. Bij het afhalen van de auto wordt een bedrag van ca US$ 750 ( Of US $ 100,00 indien de aanvullende verzekering is inbegrepen) ingehouden van de creditcard om mogelijke schade aan de huurauto te dekken. Dit bedrag wordt weer teruggestort op het moment van inleveren van de huurauto. Voor het huren van een auto in Costa Rica dient u in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en een creditcard (VISA / Mastercard / American Express, Diner's club). Eventueel ter plaatse te betalen: medebestuurdertoeslag (US$ 2 per dag). U kunt onderweg gebruik maken van een netwerk van 21 steunpunten door heel Costa Rica en een 24-uurs bereikbaarheidsdienst.
 • Alle huurwagens zijn gebonden aan Costa Rica, u kan er de grens niet mee over.
 • Niet inbegrepen in de huurwagen : verzekeringen, brandstof en kosten bijrijder (2e chauffeur) 

Het programma kan volledig op maat aangepast worden.  Mail ons voor meer informatie.


Reisdocumenten:
Diplomatie.be
Minbuza.nl
Geen visumplicht voor Costa Rica. 
Internationaal reispas verplicht.

Verzekeringen:
Het is van belang dat u een degelijke reisverzekering hebt voor uw reis naar Costa Rica. Wij bevelen de reisverzekering van Europ Assistance aan. Indien interesse lichten wij u graag de verschillende mogelijkheden toe.

Het uur in Costa Rica:
WorldTimeServer.com

Gezondheid op Reis:
Aanbevelingen van het Tropisch Instituut in Antwerpen voor reizen naar Costa Rica (of raadpleeg uw huisarts)

Electriciteit en stekkers:
World Electric Guide

Het weer in Costa Rica
weerstatistieken
Het actuele weer

 

Reistips ter voorbereiding van uw Costa Rica reis

Costa Rica – bezienswaardigheden

1.    SAN JOSE EN OMGEVING

San José is de hoofdstad van de provincie San José, die een oppervlakte heeft van 4.959 km² wat overeenkomt met ongeveer 10% van het landoppervlakte.  Het aantal inwoners van de provincie is 1,1 miljoen, ofwel 37% van de totale bevolking.  Het is de dichtst bevolkte provincie van het land.
In het noorden van de provincie ligt een aantal bezienswaardigheden die vanuit de hoofdstad San José als dagexcursie bezocht kunnen worden ; de koloniale stadskern van San Antonio de Escazú, San Isidro de Coronado met fraaie gotische kerk, het slangencentrum van Clodomiro Picado…

Een bezoeker noemde San José ooit “een stad die uit niets anders dan een theater tussen stoffige zandstraten bestaat”.  Tegenwoordig is de stad veel meer dan dat : het is het politieke, economische en culturele hart van Costa Rica.
De charme van de stad is niet direct zichtbaar; er zijn bijna geen oude gebouwen, de auto’s lijken het op de voetgangers gemunt te hebben, de bussen maken je ademloos door hun zwarte uitlaatgassen…  van San José moet je leren houden.  De rustige parken, ge gezellige markten, het grote aanbod aan musea, de vele souvenirs winkeltjes, het uitgaansleven en de vriendelijke Josefinos maken San José een stad met allure. 

Gedurende de hele geschiedenis werd de stad geteisterd door aardbevingen en asregens van de nabijgelegen vulkanen Poás en Irazú.  Als gevolg van de vele aardschokken zijn er bijna geen oude gebouwen te vinden.  Ze werden verwoest of gesloopt door de bewoners zelf omdat niemand in een oud huis wil wonen in een gebied waar aardschokken de normaalste zaak zijn.  Als je zelf opeens het gevoel hebt dat een grote vrachtwagen door de straat rijdt terwijl je er geen ziet, dan was dat waarschijnlijk een aardschok.

Het klimaat in San José is door de hoge ligging over het algemeen lenteachtig; het is er nooit snikheet of steenkoud.  De periode half november tot eind april heet de zomer (verano), de rest van de maanden is het winter (invierno).  Qua temperatuur maakt het niet veel uit, maar in de winter – ook wel regenseizoen – is het ’s ochtends droog en ’s middags regent het.  In deze periode gaat geen enkele Josefino zonder paraplu op straat. 

Sommige reizigers willen niets liever dan zo snel mogelijk San José verlaten om de natuur in te duiken.  Toch heeft de stad een aantal bezienswaardigheden die de moeite zijn…
-    Teatro Nacional : de trots van iedere inwoner. Het is gefinancierd door 19e eeuwse koffiebaronnen.  Ze schaamden zich ervoor dat de wereldberoemde operaster Adelina Patti geen geschikte ruimte had om op te treden. 
-    Plaza de la Cultura : op het plein geven straatmuzikanten regelmatig vertoningen, vooral op zondag vertoont het plein een levendig schouwspel.
-    Parque Central
-    Het Correo Central (postkantoor) : één van de weinige gebouwen die uit de koloniale tijd stamt. 
-    Mercados (markten) : de marktgebouwen zitten vol winkeltjes waar bloemen, kruiden, tassen, koffie, schoenen, pannen, vlees, vis, groente en fruit worden verkocht.  Er zijn ook restaurantjes.
-    Parque España : waar de grootste boom van de stad staat. Op zondag is hier een kleurrijke kunstmarkt.
-    Museo Nacional : een goede plek om kennis te maken met de geschiedenis en geologie van Costa Rica. Het museum ligt in El Cuartel Bellavista (lett. Het kwartier met het mooie uitzicht)
-    …


2.    PARQUE NACIONAL TORTUGUERO

Het stadje Tortuguero ligt ongeveer 80 km ten noordwesten van Limón en is een typisch Caribïsch kustdorpje met – tot voor – kort alleen houten huizen en een paar honderd inwoners.  Maar iedereen kent de naam Tortuguero van het Parque Nacional Tortuguero. Het park bestaat uit een met kanalen en rivieren doorsneden regenwoud en een 30 km lang strand waar drie verschillende soorten zeeschildpadden aan land komen om eieren te leggen.

Praktisch :
Opgericht         1970
Oppervlakte     18.946 ha
Hoogte            van 0 tot 100 meter boven zeeniveau
Neerslag          5.000 à 6.000 mm/j
Typering          neststrand van 3 soorten zeeschildpadden met een achterliggend laaglandregenwoud dat door talrijke rivieren en kanalen wordt doorsneden.

Zeeschildpadden waren in het verleden een onmisbare natuurlijke hulpbron voor de kustbewoners van het Caribisch gebied.  Van de groene zeeschildpadden worden eieren, vlees, huid, olie en het schild gebruikt.  Daarnaast is er nog de calipee, de gelei-achtige substantie in de lichaamsholte waar schildpadsoep van wordt gemaakt en waaraan de schildpad zijn naam dankt. 

Op het strand van Tortuguero nestelen zich drie soorten zeeschildpadden : de groene zeeschildpad, de lederschildpad en de karetschildpad.  Van deze drie is de groene zeeschildpad de talrijkste, jaarlijks komen tien- tot dertigduizend vrouwtjes aan land.  In de maanden juli tot oktober kunnen bezoekers met een beetje geluk zelf getuige zijn van het leggen va    n de eieren.  Het gadeslaan van de schildpadden is alleen toegestaan mits begeleiding van een erkende gids.  Vrouwtjeschildpadden die op zoek zijn naar een geschikte nestplaats laten zich erg gemakkelijk verstoren, daarom gelden een aantal regels waaraan iedereen zich heeft te houden. 

De belangrijkste regel is geen licht (ook geen flitsen).  Schildpadden reageren sterk op licht.  Toeschouwers worden pas bij de schildpad toegelaten als deze begonnen is met het leggen van haar eieren. Ze raken dan in trance en laten zich vanaf dat moment niet meer verstoren. 

De schildpadden vormen een grote attractie maar Tortuguero heeft meer te bieden.  Het gebied is met 5.000 à 6.000 mm neerslag per jaar één van de regenrijkste gebieden van het land.  De wouden van de Llanura de Tortuguero dragen de naam regenwoud dan ook met ere en zijn een cocktail van regenwouden, moerassen en rivieren.  Het netwerk van brede en smalle riviertjes geeft kleine bootjes toegang tot het hart van het gebied. 

De kanalen bieden een ideale mogelijkheid voor het zien van dieren.  Algemene vogels zijn ; toekans, papegaaien, slangehalsvogels, wel tien verschillende soorten reigers en ijsvogels.  Zoogdieren die kunnen worden waargenomen vanuit de bootjes zijn ; kapucijn, brul en slingeraap, rivierotters, drieteenluiaard en de tamandua.  Op omgevallen bomen langs de oevers liggen bij mooi weer schilpadden en kaaimannen te zonnebaden.


3.    LA FORTUNA EN DE VULKAAN ARENAL

LA FORTUNA
Is een goede uitvalsbasis om de vulkaan Arenal en z’n omgeving te leren kennen.  De bewoners van het stadje zijn niet bang voor “hun” vulkaan.  Zolang de vulkaan zijn dagelijkse rookpluimen produceert, is het slechts een welkome toeristische attractie die het stadje welvaart brengt.  Pas wanneer de activiteit stokt ontstaat er onrust, omdat dat het teken kan zijn voor een naderend grote eruptie.

De Arenal is vanuit Fortuna duidelijk zichtbaar.  Meerdere keren per dag is te zien hoe zich een hoge rookkolom boven de berg verheft, ’s nachts zie je bij helder weer een oranjerode gloed rond de krater. 

PARQUE NACIONAL VOLCÁN ARENAL
Praktisch
Opgericht           1994
Oppervlakte       2920 ha
Hoogte              500 tot 1.633 m boven zeeniveau
Neerslag            3.500 tot 5.000 mm per jaar
Typering            actieve vulkaan Arenal, de rest van het park is grotendeels begroeid met nevelwoud

De actieve geschiedenis van de Arenal is zeer kort, zeker in vergelijking met vulkanen als de Poás en Irazú die gedurende de koloniale periode het land meermaals wakkerschudden met heftige erupties.  Op 29 juli 1968 barstte de vulkaan volkomen onverwacht en zeer explosief uit.  De eerste tekenen die wezen op de aanstaande uitbarsting waren enkele aardschokken, luttele seconden later werd de top van de vulkaan weggeblazen.  In de loop van de ochtend vonden meerdere zeer zware erupties plaats.  Tabacon, Arenal, Pueblo Nuevo en La Fortuna – dorpjes aan de voet van de vulkaan – werden het zwaarst getroffen.  Huizen werden zwaar beschadigd en er vielen veel slachtoffers.  Het dorpje Tabacon verdeween, net als Pompeï, volledig onder het as. 

Z’n spectaculairste zicht toont de vulkaan ’s nachts.  Vanuit het westen zie je dan roodgloeiende lavastromen langs de helling naar beneden komen.  In Fortuna zijn verschillende organisaties die ’s nachts excursies organiseren.


4.    PARQUE NACIONAL RINCON DE LA VIEJA

Praktisch
Opgericht        1974
Oppervlakte    14.083 ha
Hoogte           van 600 tot 1.916 m boven zeeniveau
Typering        regenrijke hellingen van een actieve vulkaan met regen- en nevelwouden.  In het park zijn talloze vulkanische verschijnselen te bewonderen.

Parque Rincón de la Vieja is borrelende modder, het sissen van ontsnappende zwaveldampen, kokende meertjes, donderende modderpotten en warme beekjes.  In delen van het park krijgt het gebied een sprookjesachtig karakter door opstijgende mistflarden en het voortdurende gesis, gebonk en gepruttel van de aarde. 

Het park is een samensmelting van meerdere vulkanen.  Op de berg zijn door geologen maar liefst negen kraters geïdentificeerd.  Van deze is nog slechts één krater – de Rincon de la Vieja – actief.  De eerste berichten over de vulkaan verschenen in 1861 en sinds die tijd is Rincon de la Vieja voortdurend actief geweest.  Soms bleef de activiteit beperkt tot het uittreden van zwavelhoudende dampen, op andere momenten blies de krater gas, as en lavagruis.  De voorlaatste eruptieve periode vond plaats in de jaren 1983 en 1984.  daarna bleef de activiteit ongeveer 10 jaar beperkt tot de uitstoot van zwaveldampen, maar in november 1995 was er een nieuwe eruptieve fase die enkele maanden duurde.

De zone rond de krater is door de recente uitbarstingen vrij van vegetatie.  In de zacht asafzettingen heeft de overvloedige regen schitterende erosiefiguren uitgesleten.  Vanaf de top van de vulkaan loopt een kam naar de kraterrand waarover “veilig” kan worden gelopen.  Het zicht vanaf de top is werkelijk magnifiek.


5.    MONTEVERDE CLOUDFOREST PRESERVE

Hoog in de bergen ten noorden van de Interamaricana ligt het dorpje Monteverde.  Eigenlijk is het niet eens een echt dorp, de huizen liggen ver uit elkaar en zijn gescheiden door bossen, heuvels en weilanden.  Monteverde is een gemeenschap die voor het merendeel bestaat uit Noord-Amerikaanse quakers.

Het was in de beginjaren vijftig dat 3 Noord-Amerikaanse quakers door Midden-Amerika trokken op zoek naar een plaats waar ze zich konden vestigen.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden zij zich op grond van hun geloof tegen de Amerikaanse inmenging gekeerd.  Na de oorlog besloten zij te emigreren naar een “betere plek”.  Deze plek moest een rustig, dunbevolkt gebied zijn en het mocht er niet tropisch heet zijn want ze hadden altijd hun inkomen verdiend met melkveehouderij en wilden dit blijven doen.  Zij kozen als woonplaats het vochtige en koele heuvelland in het noorden van de provincie Puntarenas en stichtten daar de nederzetting Monteverde (groene heuvel). De quackers vestigden zich met de intentie voorgoed in Monteverde te blijven en begrepen dat vriendschap, of op z’n minst vrede, met de overige streekbewoners essentieel was.  De boeren uit de omgeving konden hun melk naar de opgerichte kaasfabriek brengen (om kaas te maken) en kregen zo meer inkomsten… 

Sinds de beginperiode is er veel veranderd; het totale aantal quakers bedraagt nu ongeveer 400; de kaasfabriek verhonderdvoudigde zijn produktie…  wat niet veranderde was de vriendelijkheid van de mensen en de rijke natuur. 
Van het oorspronkelijk areaal dat door de quackers werd aangekocht, besloten zij een hooggelegen nevelwoud van ongeveer 50 ha als waterwingebied te beschermen.  Dit nevelwoud kreeg de naam Bosque Eterno en was het begin van Costa Rica’s grootste particulaire natuurreservaat : het Monteverde Cloudforest Preserve.

Het nevelwoud van Monteverde trekt meer bezoekers dan gelijk welk ander bosreservaat in CR, en voor de meesten heeft dat met een vogel te maken.  Velen willen een glimp opvangen van de schitterende quetzal, de kleurigste en spectaculairste vogel van de Amerikaanse tropen.  Hoewel hij in Midden-Amerika als bedreigde diersoort wordt beschouwd, leven er naar schatting bijna duizend quetzals in Monteverde. 

Montverde biedt echter meer dan alleen de quetzal.  Dit mistige, groene, hooggelegen nevelwoud kent een rijke fauna en flora; 2500 plantensoorten, 400 soorten vogels, 490 soorten vlinders en 100 soorten zoogdieren. 

Een populaire excursie is THE SKY WALK, een reeks hangbruggen tussen platforms in het bladerdak.  Het is een leuke manier om het bos eens van bovenaf te bekijken.  Voor echte avonturiers is er een ruim aanbod aan tochten door het bladerdak, met klimgordels aan hangend aan stevige kabels die tussen de bomen gespannen zijn.

Andere activiteiten :
Bird-Watching: De quetzal is de meest beroemde vogel van Monteverde, die zich prima thuis voelt in het hooggelegen nevelwoud. Naast de quetzal is ook de drielelklokvogel een prachtige soort om in het wild te zien. Van verre zijn deze vogels al te horen door hun metaalachtige roep. Monteverde is het leefgebied van de Smaragd Arassari, Zwarte Goean, Menie Zanger, veel Tangaras, de Zwartmasker Solitaire en de Tandsnavel Baardvogel.
Paardrijden: Door meerdere hotels en berglodges aangeboden. Meestal worden mooie paden in het bos gevolgd, af en toe met prachtig uitzicht op de Golf van Nicoya.
Kleinschalige dierentuinen ( insecten, reptielen en amphibien  ) Bezoekers kunnen hier kennis maken met de grote  ariëteit aan vlinders, ongeveer 40 soorten slangen en de kikkers van de zone in terraria, waarbij men probeert de natuurlijke omgeving zo goed mogelijk trachten na te bootsen.     

Beschermde gebieden
Monteverde Cloud Forest Biological Preserve: Een geweldige diversiteit aan flora en fauna, uniek in de wereld. Een reservaat dat u niet mag missen: een paradijs voor natuur liefhebbers en wetenschappers.  Via een netwerk aan goed onderhouden paden is het nevelwoud goed te observeren. Probeert u het zo vroeg mogelijk te bezoeken; de fauna is dan het aktiefste en vaak zijn de weersomstandigheden ook beter. Ongeveer 400 soorten vogels, 490 vindersoorten, meer dan 100 soorten zoogdieren, 2,500 planten soorten ( waarvan er ongeveer 500 tot de orchideeen  behoren ) en tien duizenden insekten zijn in dit gebied  ariëteit ceerd. Noemenswaardige dieren zijn de jaguar, tapir en de quetzal. Het reservaat bestaat uit 11,500 hectaren en is geopend van 7.00 tot 16:30.
Santa Elena Cloud Forest Preserve:  Ontstaan met als doel het nevelwoud van het gebied bij het plaatsje Santa Elena te beschermen. Inkomsten uit bezoeken aan het park worden gebruikt om meer in bescherming te investeren en milieu bewuste programma´s op te zetten. Meerdere paden kunnen worden bewandeld om het 310-hectaren grote reservaat te ontdekken. Op heldere dagen kunt u de Arenal vulkaan zien. Het reservaat is geopend van 07.00 to 16.00 uur.
Children’s Eternal Forest: Dit is het grootste  arië reservaat in Costa Rica. Kinderen hebben het beetje bij beetje met hulp van hun ouders gefinancierd in het kader van een project van een onderwijzeres. Het deel van het reservaat dat u vanuit Monteverde kunt bezoeken is het Biologisch station San Gerardo, ongeveer  7 kilometer buiten Santa Elena.  Mooie wandelpaden door het regenoud en een indrukwekkend uitzicht op de Arenal vulkaan. Het reservaat is 22,000-hectaren groot en de openingstijden zijn van  07.00 tot 16.00 uur.
Bajo Del Tigre Trail: Gescheiden van het Children’s Eternal Forest, ligt dit beschermde gebied in  Monteverde en is ongeveer 29 hectaren groot. De wandeling beslaat ongeveer  3.3 kilometer en u geniet bij helder weer onderweg van een prachtig uitzicht op de Golf van Nicoya. Kapucijnerapen, gordeldieren en een grote  ariëteit aan vlinders, padden en vogels kunnen hier worden waargenomen.
Finca Ecológica: Dit gevarieerde beschermde gebied heeft watervallen, koffie plantages en u heeft er de kans veel dieren waar te nemen, zoals neusbeertjes, agoutis, luiaards en ongeveer   150 soorten vogels. Finca Ecológica is 100% eco toerisme en is geopend van 07.00  tot 17.00 uur. Ook een interessante nachttour is mogelijk, van 17:30 tot 19:30.


6.    PARQUE NACIONAL MANUEL ANTONIO

Praktisch :
Opgericht        1972
Oppervlakte    682 ha
Hoogte           tot 170 meter boven zeeniveau
Neerslag         3.800 mm/jaar
Typering         een klein park dat bescherming biedt aan een kustlandschap met stranden, regenwouden en een kustmoeras.    De dierenwereld is buitengewoon rijk en gevarieerd

Spreek je over tropische stranden, dan heb je het over Manuel Antonio.  In CR’s kleinste nationale park groeien de regenwouden tot op het strand.  Apen slingeren door de takken en grote, zwarte leguanen rennen over het hete zand.  De stranden zijn breed en schoon.  Erboven ziet u hoge kliffen, bedekt met een dichte jungle.  Om het ecosysteem te beschermen, laten de parkwachters op weekdagen maximaal 600 bezoekers toe (in het weekeinde 800)

Het eerste strand, Playa Espadilla Norte, is zeer fraai, maar ook gevaarlijk vanwege onvoorspelbare getijstromen.  Playa Espadilla Sur en Playa Manuel Antonio zijn beter toegankelijk en veilig om te zwemmen.  In het nationale park valt vanalles te beleven.  Langs de stranden kunt u zonnebaden, surfen, zwemmen, snorkelen en paarden huren.  Er zijn organisaties die tochten op zeilboten aanbieden.  Snorkelen en dolfijnen kijken vormen de belangrijkste attractie.  In het bos zijn routes uitgezet om te wandelen en dieren te bekijken.


Xplore360° Special interest tourism - Kouterbaan 15 B, 1745 Opwijk (Belgium) - T: +32(0)52/36.94.08 - F: +32(0)52/35.37.84 - Lic. A6157
© 2008 All rights reserved - Algemene voorwaarden - Website: Projectweb.be