Fly & Drive - Cuba
© 

21 daagse rondreis per huurwagen in Cuba

Deze 21 daagse self drive laat je kennismaken met het volledige eiland Cuba... 

De reis start met een bezoek aan de hoofdstad Havana.  Hier begint je avontuur op Cubaanse bodem.  Je ontdekt de vele musea, kathedralen, machtige forten, straatmuzikanten, sigaarfabrieken, oude wagens, ...  Kortom Havana heeft haar bezoekers veel te bieden.  Op de laatste dag van je verblijf in Havana ga je huurwagen ophalen.

De volgende dag kan je dan 's morgens al vertrekken richting Viñales, in de provincie Pinar del Rio.  De provincie Pinar del Rio, bakermat van 's werelds favoriete tabak, rolt geleidelijk van landbouwgronden en koloniale steden naar de bergen van de Sierra de los organos en de Sierra del Rosario. Bijna driekwart van de oppervlakte van deze provincie staat in het teken van de tabakteelt. De beste tabak ter wereld is dan ook hier te vinden.

Na 2 nachten in Viñales rij je met de huurwagen terug naar Las Terrazzas.  Je komt terecht in een gebied vol bosrijke heuvels.  Dit gebied is beschermd als UNESCO natuurreservaat.  In de jaren '70 was dat heel anders; het landschap was kaal door buitensporige houtkap. De regering startte een herbebossingsprogramma en bouwde een ecologisch hotel bovenop een heuvel bij het dorp. Boeren uit de streek kwamen er werken en kregen betere leefomstandigheden. Ze hoefden geen land meer te bebouwen, waren dus niet meer afhankelijk van de grond en kapten niet meer.  Het resultaat is een prachtig natuurdomein geworden...

Je hebt nu 4 dagen in volle natuur doorgebracht (Viñales en Las Terrazzas), dat het terug tijd is voor het koloniale Cuba.  De eerstvolgende halte is Cienfuegos, dé trekpleister van de provincie. Hier hebben geschiedenis en architectuur een onmiskenbaar Frans tintje. De komst van kolonisten uit dat land maakte de nederzetting tweehonderd jaar geleden tot een stad van betekenis. Zeer bezienswaardig is het sfeervolle José Marti park, met de enige triomfboog op Cuba. Het park is de favoriete ontmoetingsplek voor de inwoners van Cienfuegos. Langs het park ligt het Tomas Terry Theater, een bezoekje waard. Toen de (Amerikaanse) suikerbaronnen Cuba nog beheersten, trad hier Enrico Caruso op. In 1895 werd de opera Aida opgevoerd. Voor de afwerking van de balkons werden de duurste Cubaanse houtsoorten gebruikt. Prachtig stadspanorama vanop het dak. Het historisch centrum vormt een nationaal monument!

Na een kort bezoek aan Cienfuegos, volgt het prachtige stadje Trinidad.  Er is maar één manier om Trinidad te ontdekken ; je onderdompelen in de straatjes, je voet verzwikken op de hobbelige straatstenen en de weg zoeken met als enige oriëntatiepunt de Plaza Mayor. Trinidad is een museumstad en sinds 1988 deel van het UNESCO werelderfgoed. De stad leeft, 's avonds vind je hier en daar wel bandjes of optredens waar de lokale inwoners de zwoele salsa dansen en toeristen hun eerste salsa pasjes proberen te zetten. Er zijn verschillende restaurants, maar je kan ook bij "particulares" gaan eten. Niet moeilijk om ze te vinden, de mannen spreken je aan om sigaren te verkopen en de vrouwen spreken je aan om in hun "casa particular" te gaan eten ... zeker doen!!! Je ziet een Cubaans huis van binnen, ziet hoe ze leven en eet soms beter dan in de restaurants. Laat je meeslepen door de sfeer in Trinidad en beleef een super tijd!

Daarna zet de reis zich verder langs Santa Clara, Camaguey en Holguin. Je rijdt door het midden van het eiland in oostelijke richting.  Santa Clara is een levendige stad met een grote studentenpopulatie en is de stad van Che Guevarra. Bij het kolossale grafmonument waarin het lichaam van Ché Guevara is bijgezet vind je een museum over het leven van Ché, met naast historische documenten ook zijn kleding, schoeisel, typemachines en operatiemiddelen.
Camaguey is een cultureel en architectonisch centrum met smalle steegjes, pleintjes en oude huizen.  

Je trekt verder oostwaarts, door Cuba's meest oostelijk gelegen provincie Guantanamo, naar Baracoa.  Deze provincie is niet zo gekend bij het grote publiek en er komen dus ook minder toeristen.  Je rijdt hier door zowel bergachtig gebied als over het platteland.  Je ziet langs de weg hoe de lokale boeren in dit gebied werken en wonen.  Baracoa is de eerst ontdekte stad van Cuba, ooit door ontdekkingsreiziger Diego Velázquez gesticht. De stad was jarenlang moeilijk te bereiken en bijna afgesloten van de buitenwereld waardoor er een heel eigen en authenthieke sfeer hangt. Een platte rotsformatie van 575 m hoog, bedekt met tropisch regenwoude, El Yunque genaamd is vanuit de hele stad te zien.

De laatste bestemming op deze reis is Santiago de Cuba. Deze stad was vroeger de belangrijkste aanvoerhaven van slaven en het centrum van een bloeiende suiker-, tabaks- en koffieproductie.  Santiago de Cuba is de grootste stad in het oosten van Cuba.  Santiago wordt ook wel de swingende en muzikale hoofdstad van Cuba genoemd. Gelegen tussen de Sierra Maestra en de zee is het in Santiago altijd een beetje warmer dan in de rest van Cuba. Het centrum van Santiago is heel levendig, met een oud Cubaans "Casa de la Trova" of het bekende "Palacio de la Musica". Op elke straathoek is de swingende Cubaanse Son en Salsa te horen...

Dag per dag beschrijving van de reis

Dag 1
Vlucht van Brussel naar Havana.  Bij aankomst is er een transfer van de luchthaven Havana naar het centrum van de stad, waar je incheckt in Hostal Los Frailos of gelijkwaardig.

Dag 2 - 3
Vrije dagen om te slenteren in deze schitterende stad.  Havana heeft haar bezoekers veel te bieden. Musea, kathedralen en machtige forten die in haar hoogtijdagen als centrum van de zeehandel werden gebouwd. Maar het is tevens een levendige stad vol salsa, nachtclubs en het wereldberoemde Cabaret Tropicana.  Op het einde van dag 3 haal je de huurwagen op in Hotel Parque Nacional.

Dag 4
Je vertrekt met de huurwagen richting Viñales, in de provincie Piñar del Rio, bakermat van 's werelds favoriete tabak.
Overnachting in Hotel Las Jazmines of gelijkwaardig.

Dag 5
Vrije dag om de streek rond Viñales verder te ontdekken.  Overnachting in Hotel Las Jazmines of gelijkwaardig.

Dag 6
Rit van Viñales naar Las Terrazzas. Las Terrazas ligt middenin bosrijke heuvels en is een door Unesco beschermd natuurreservaat. In de jaren '70 was dat heel anders; het landschap was kaal door buitensporige houtkap. De regering startte een herbebossingsprogramma en bouwde een ecologisch hotel bovenop een heuvel bij het dorp. Boeren uit de streek kwamen er werken en kregen betere leefomstandigheden. Ze hoefden geen land meer te bebouwen, waren dus niet meer afhankelijk van de grond en kapten niet meer. Velen kennen de omgeving op hun duimpje en werden opgeleid tot gids. 

Dag 7
Vrije dag om de schitterende natuur van Las Terrazzas verder te ontdekken.

Dag 8
Vandaag staat een iets langere rit op het programma, ongeveer 350 km naar Cienfugos. Zeer bezienswaardig is het sfeervolle José Marti park, met de enige triomfboog op Cuba. Het park is de favoriete ontmoetingsplek voor de inwoners van Cienfuegos. Langs het park ligt het Tomas Terry Theater, een bezoekje waard.  Overnachting in Hostal Palacio Azul (of gelijkwaardig)

Dag 9
Vandaag maak je een rit door het Escambrey gebergte, met zijn talrijke watervallen.  Het eindpunt van vandaag is Santa Clara.  Overnachting hotel Los Caneyes.

Dag 10
Korte rit naar Trinidad.  Er is maar één manier om Trinidad te ontdekken ; je onderdompelen in de straatjes, je voet verzwikken op de hobbelige straatstenen en de weg zoeken met als enige oriëntatiepunt de Plaza Mayor. Tijd hebben is noodzakelijk. Trinidad is een museumstad en sinds 1988 deel van het werelderfgoed. De stad leeft, 's avonds vind je hier en daar wel bandjes of optredens waar de lokale inwoners de zwoele salsa dansen en toeristen hun eerste salsa pasjes proberen te zetten. Er zijn verschillende restaurants, maar je kan ook bij "particulares" gaan eten. Niet moeilijk om ze te vinden, de mannen spreken je aan om sigaren te verkopen en de vrouwen spreken je aan om in hun "casa particular" te gaan eten ... zeker doen!!! Je ziet een Cubaans huis van binnen, ziet hoe ze leven en eet soms beter dan in de restaurants. Laat je meeslepen door de sfeer in Trinidad en beleef een super tijd!  Overnachting in hotel Las Cuevas of gelijkwaardig.

Dag 11
Vrije dag om Trinidad verder te ontdekken of om te genieten aan het zwembad van het hotel.

Dag 12
Rit naar Camaguey.  Camagüey is een stad vol witgepleisterde koloniale gebouwen en barokke kerken. De plaats leent zich bij uitstek om er rond te dwalen in de kronkelende straatjes, waar enorme waterkruiken de huizen sieren. Een echte aanrader is het maken van een tocht in een fietstaxi. Overnachting in Gran Hotel of gelijkwaardig.

Dag 13
Rit naar Holguin.  Overnachting hotel Pernik of gelijkwaardig.

Dag 14
Vandaag rij je naar het meest Oostelijke puntje van Cuba, Baracoa.  Hier kan je genieten van een schitterende natuur in combinatie met de zee.  Overnachting Hotel El Castillo of gelijkwaardig.

Dag 15 - 16
Vrije dagen aan het strand van Baracoa.

Dag 17
Een laatste rit met de wagen naar Santiago de Cuba.  Deze 2e stad van Cuba is het eindpunt van de reis. Santiago wordt ook wel de swingende en muzikale hoofdstad van Cuba genoemd. Gelegen tussen de Sierra Maestra en de zee is het in Santiago altijd een beetje warmer dan in de rest van Cuba. Het centrum van Santiago is heel levendig, met een oud Cubaans "Casa de la Trova" of het bekende "Palacio de la Musica". Op elke straathoek is de swingende Cubaanse Son en Salsa te horen...

Dag 18 - 19
2 vrije dagen om je te laten onderdompelen in de sfeer van Santiago de Cuba. 

Dag 20
Je rijdt naar de luchthaven van Santiago de Cuba om de huurwagen af te leveren en een binnenlandse vlucht naar Havana te nemen.  Bij aankomst in Havana is er een transfer naar hotel Melia Havana voor een laatste overnachting.

Dag 21
Naargelang de uren van de terugvlucht is er een transfer naar de luchthaven van Havana en vlieg je terug naar Brussel.


Deze reis is een voorbeeld reis en kan gerust aangepast worden naar eigen wens.

Data & Prijzen

Prijzen 2013 - 2014:

Vanaf € 1.459 per persoon (op basis van 2-persoonskamer)

Excursiepakket (5 uitstappen) kan apart bijgeboekt worden : € 240 per persoon

Data 2013 - 2014:
Kies zelf je vertrekdatum naargelang de gekozen luchtvaartmaatschappij.  Lijnvluchten op Havana en chartervluchten op Varadero.
Inbegrepen in de prijs:

 • Luchthaventransfer bij aankomst in Havana naar hotel in het centrum
 • 20 overnachtingen zoals vermeld in het programma
 • Verblijf op basis van kamer en ontbijt
 • Huurwagen voor 17 dagen (op te pikken in Havana en af te leveren in Santiago de Cuba)
 • Luchthaventransfer bij vertrek van hotel naar Havana

Niet inbegrepen in de prijs:

 • Verzekering huurwagen +/- € 20 per dag, ter plaatse te betalen
 • Drop off kosten +/- € 25, ter plaatse te betalen
 • Toeristenkaart € 25
 • Internationale vluchten
 • Reisverzekering
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Niet vermelde maaltijden
 • Bij betaling met kredietkaart worden 2% kosten aangerekend

 • Opmerking :

  • Alle prijzen zijn vanafprijzen.  De prijs wordt herrekend volgens de gekozen periode
  • Iedereen dient in het bezit te zijn van een reisverzekering.  Je moet kunnen aantonen dat je een verzekering hebt bij aankomst in Cuba ! Wie dit niet kan aantonen, zal verplicht worden een verzekering in Cuba af te sluiten.  Deze nieuwe Cubaanse regels zijn van toepassing voor alle afreizen vanaf 01/05/2010. 
  • Upgrade hotels is mogelijk, vraag ons om een nieuwe prijsofferte

  Excuriepakket omvat : 
  * Begeleidt bezoek aan Havana: 1 uur wandeling en 2 uur rondrit met oldtimer
  * Begeleidt Las Terrazzas (6 uur)
  * Fietstour in Vinales  
  * Citytour in Santiago de Cuba (halve dag)
  * Bezoek aan Hombolt & Ynque park (verdeeld over 2 dagen)

  Andere excursies zoals salsadansen, taalles, zwemmen met dolfijnen, ... zijn ook mogelijk.  Vraag ons gerust naar de prijzen...

  Praktische informatie over deze cuba reis

  • Internationaal reispas nog 6 maanden geldig na retour
  • Toeristenkaart € 25
  • Internationaal rijbewijs

  Reisdocumenten:
  Diplomatie.be
  Minbuza.nl
  geen visumplicht voor Cuba, maar wel een toeristenkaart (€ 25)
  Internationaal reispas verplicht.

  Verzekeringen:
  Europese.be
  Het is van belang dat u een degelijke reisverzekering hebt voor uw reis naar Cuba.
  Wij bevelen de reisverzekering van Europ Assistance aan.  (deze verzekering is niet geldig voor de huurwagen)

  Iedereen dient in het bezit te zijn van een reisverzekering.  Je moet kunnen aantonen dat je een verzekering hebt bij aankomst in Cuba ! Wie dit niet kan aantonen, zal verplicht worden een verzekering in Cuba af te sluiten.  Deze nieuwe Cubaanse regels zijn van toepassing voor alle afreizen vanaf 01/05/2010.

  Het uur in Cuba:

  WorldTimeServer.com

  Gezondheid op Reis:
  Aanbevelingen van het Tropisch Instituut in Antwerpen voor reizen naar Cuba (of raadpleeg uw huisarts)

  Electriciteit en stekkers:
  World Electric Guide

  Het weer in Cuba
  weerstatistieken
  Het actuele weer

  Meer informatie over Cuba

  Het grootste eiland in de magische gordel van de Caraïben. Toen Christoffel Colombus het in 1492 per ongeluk ontdekte zei hij dat dit het mooiste eiland was dat mensenogen ooit aanschouwd hadden. Cuba is de uitzondering op de regel dat de Caraïben enkel zon en zee te bieden hebben. Cuba heeft ook cultuur. Havana is een prachtige stad vol van nostalgie en herinneringen aan Hemingway. Ontdek al de kroegen waar hij zijn Mojito's en Daiquiri's dronk of waar hij woonde, leefde en zijn 'Oude man en de zee' schreef. Een avond in de beroemde Tropicana mag u zeker niet missen. Cuba is uiteraard ook beroemd voor zijn prachtige stranden. De mooiste ongerepte stranden van Cuba liggen aan Guardalavaca, waar u kilometers lange zandstranden zal vinden.
  Cuba is een land met zeer veel mogelijkheden. U kan Havana combineren met een strandvakantie, of een rondreis maken met een huurwagen, al dan niet met chauffeur. Graag stellen wij u à la carte rondreizen voor, op uw maat gemaakt. Informeer hiervoor bij uw reisagent. Cuba is een absolute must als u op zoek bent naar een sfeervolle zonnevakantie.

  Pluspunten Cuba:
  - Cultuur.
  - Mooie stranden.
  - Rijke geschiedenis.
  - Geschikt voor rondreizen en self drives.

  Reisformaliteiten
  U hebt een geldig paspoort nodig en een toeristenkaart die €25 kost (soms inbegrepen in de prijs van de vlucht)

  Valuta
  De lokale munt is de peso, maar de Euro is een alom aanvaarde munt. USD worden soms aanvaard, maar zijn officieel niet toegelaten.

  Tijdsverschil
  In de winter is het 5 uur vroeger op Cuba en in de zomer 6 uur.

  Taal
  Spaans is de officiële taal. Eigenlijk meer Cubanol dan Espagnol. Met Engels kan je in de grote steden en hotels terecht. In het binnenland poets je beter je beste Spaans op.

  Klimaat
  In de koelste maanden december en januari is het nog minstens 26°C. Van mei tot september zakt het kwik niet onder de 30°C. De zuidkust is gewoonlijk wat warmer, terwijl het westen meestal natter is dan het oosten. Tussen mei en oktober kun je nu en dan een tropische regenbui verwachten.

  Landinformatie
  Ambassade van Cuba
  R. Jonesstraat 77 te 1180 Brussel
  Tel : 02/343.00.20

  Enkele sfeerbeelden van de hotels tijdens de reis

  Hostal Los Frailos - Havana                 Hotel Los Jazmines - Vinales         

    


  Hotel La Moka - Las Terrazzas                      Hostal Palacio Azul - Cienfuegos

     


  Hotel Las Cuevas - Trinidad               Gran Hotel Camaguey - Camaguey

       Hotel El Castillo - Baracoa
  Xplore360° Special interest tourism - Kouterbaan 15 B, 1745 Opwijk (Belgium) - T: +32(0)52/36.94.08 - F: +32(0)52/35.37.84 - Lic. A6157
  © 2008 All rights reserved - Algemene voorwaarden - Website: Projectweb.be