Fly & Drive - Cuba
© 

Fly & drive in Cuba, salsa, rum en sigaren

"Dit is het mooiste land dat ooit door een mensenoog werd aanschouwd. Dat zei de beroemde ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus toen hij voor het eerst voet op Cubaanse bodem zette. Dat hij niet overdreef, wil Xplore360° je graag laten ontdekken.

Cuba is een waar paradijs, met 300 natuurstranden en aangename watertemperaturen van 25 tot 28°C. De zon schijnt maar liefst 330 dagen per jaar boven afwisselende landschappen met talrijke plantensoorten en pittoreske steden en dorpen. En dan hebben we het nog niet over de Cubanen gehad: warmbloedige, vriendelijke en gastvrije mensen. Hun muziek is opzwepend, wedden dat je binnen de kortste keren met hen meedanst in de sfeervolle nachtclubs?!

We bieden een self drive aan in Cuba, telkens met huurwagen inbegrepen. Je accommodaties liggen vast en je ontdekt dit prachtige land op eigen ritme. De natuur in Cuba is mooi, maar de bevolking verheft Cuba tot een aparte status in het Caribisch gebied. Probeer zoveel mogelijk contact te hebben met de Cubanos, zij het in een mondje Spaans of Engels, of zelfs met gebarentaal. Schrik niet als je een Cubaan ontmoet die frans, duits, of zelfs nederlands praat. Veel studenten hebben talen gestudeerd met het oog op een job in toerisme. Eenmaal achter het stuur en buiten de steden zal je veel lifters langs de weg zien staan. Neem af en toe een lifter mee, het is zeker veilig en zij zijn de ideale wegwijzers. Het is ook leuk om te proberen een praatje met hen te slaan. Openbaar vervoer is er, maar het werkt niet zo goed, de bussen zitten ook overvol. Vandaar dat je vele lifters vindt langs de Cubaanse wegen.

Havana, een unieke stad
Hier begint je avontuur op Cubaanse bodem. Je ontvangt je huurwagen pas na het bezoek aan Havana. In de hoofdstad zelf verplaats je je best ofwel te voet ofwel in een "Coco" taxi, een driewieler in de vorm van een gele kokos. Geniet van een terrasje, van de bandjes op elke hoek van de straat, de muzikanten proberen je steeds hun CD's te verkopen. Koop er ook enkele, je helpt hen aan de kost te komen en je hebt een leuke souvenir die je thuis nog kan laten nagenieten van die heerlijke Cubaanse ritmes.

Havana heeft haar bezoekers veel te bieden. Musea, kathedralen en machtige forten die in haar hoogtijdagen als centrum van de zeehandel werden gebouwd. Maar het is tevens een levendige stad vol salsa, nachtclubs en het wereldberoemde Cabaret Tropicana.
Wist je dat je in Havana het meest uitgebreide Napoleon museum ter wereld kan gaan bezoeken? Zeker eens doen, ik vond het leuk. Je ziet er zelfs zijn dodenmasker, dan zie je ook even hoe hij er echt uitzag. Het museum van de revolutie mag zeker niet in je agenda ontbreken en ook moet je even in de gaten houden in één van de reisgidsen wanneer en waar er muziekfestivals zijn in de starten van Havana. De liefhebbers van begraafplaatsen moeten ook eens naar die van Havana, een heel speciale ervaring. In Havana hebben we voor u het Hostal dos Frailes gekozen, een mooi hotel in het hartje van het oude Havana. U logeert er in een ruime Junior Suite. Op de laatste dag van uw Havana bezoek ontvangt u uw huurwagen voor de volgende etappe van uw reis.

Het verdere verloop van uw reis hangt af van uw keuze uit de reis van één week, 2 weken, ofwel een volledig op maat gemaakte reis. Ik geef hieronder even de hihglights weer.

Viñales, in de provincie Piñar del Rio.
De provincie Pinar del Rio, bakermat van 's werelds favoriete tabak, rolt geleidelijk van landbouwgronden en koloniale steden naar de bergen van de Sierra de los organos en de Sierra del Rosario. Bijna driekwart van de oppervlakte van deze provincie staat in het teken van de tabakteelt. De beste tabak ter wereld komra en de Botanische tuin.
Overnachting in hotel Los Jazmines, prachtig gelegen met uitzicht over de vallei van Viñales en zijn Mogotes.

Las Terrazas
De landbouwgemeenschap van Las Terrazas is een ambitieus toeristisch project uit de jaren zeventig, tot ontwikkeling gebracht in 1985, in wat het eerste natuurreservaat zou worden. Te midden van miljoenen bomen ligt een groot kunstmatig meer vol forellen. Je kan er leuke wandelingen maken. Je kan er ook een oude koffieplantage bezoeken, Angerona. Overnachting in hotel La Moka

Cienfuegos
Cienfuegos, dé trekpleister van de provincie. Geschiedenis en architectuur hebben een onmiskenbaar Frans tintje. De komst van kolonisten uit dat land maakte de nederzetting tweehonderd jaar geleden tot een stad van betekenis. Zeer bezienswaardig is het sfeervolle José Marti park, met de enige triomfboog op Cuba. Het park is de favoriete ontmoetingsplek voor de inwoners van Cienfuegos. Langs het park ligt het Tomas Terry Theater, een bezoekje waard, Toen de (Amerikaanse) suikerbaronnen Cuba nog beheersten, trad hier Enrico Caruso op. In 1895 werd de opera Aida opgevoerd. Ook Sarah Bernhardt en het Bolshoi Ballet traden hier ooit op. Voor de afwerking van de balkons werden de duurste Cubaanse houtsoorten gebruikt. Prachtig stadspanorama vanop het dak. Het historisch centrum vormt een nationaal monument!
Overnachting Hotel Union

Trinidad
Er is maar één manier om Trinidad te ontdekken ; je onderdompelen in de straatjes, je voet verzwikken op de hobbelige straatstenen en de weg zoeken met als enige oriëntatiepunt de Plaza Mayor. Tijd hebben is noodzakelijk. Trinidad is een museumstad en sinds 1988 deel van het werelderfgoed. De stad leeft, 's avonds vind je hier en daar wel bandjes of optredens waar de lokale inwoners de zwoele salsa dansen en toeristen hun eerste salsa pasjes proberen te zetten. Er zijn verschillende restaurants, maar je kan ook bij "particulares" gaan eten. Niet moeilijk om ze te vinden, de mannen spreken je aan om sigaren te verkopen en de vrouwen spreken je aan om in hun "casa particular" te gaan eten ... zeker doen!!! Je ziet een Cubaans huis van binnen, ziet hoe ze leven en eet soms beter dan in de restaurants. Laat je meeslepen door de sfeer in Trinidad en beleef een super tijd!
Overnachting Hotel Las Cuevas.

Santa Clara
Santa Clara is zowat het Scherpenheuvel of Lourdes van Cuba. Niet in religieuse betekenis uiteraard, maar hier vind je het Che Guevara Mausoleum. Je kan niet naar huis terugkeren zonder dit monument gezien te hebben. De stoffelijke overschotten van Che en enkele van zijn gevallen compadres liggen er begraven. Er is ook een klein museum in het Monument dat gewijd is aan het leven van Ernesto Ché Guevarra, die nog steeds als superheld vereerd wordt.

Niet twijfelen om Cuba te bezoeken, gewoon doen!

 

Dag per dag beschrijving van de self drive Cuba

Voorbeeld reis Cuba  15 dagen / 14 nachten

Dag 1
Aankomst in de luchthaven in Havana en privé transfer naar je gekozen hotel in het centrum van de stad.  Eerste kennismaking met het levendige Havana.  Overnachting in het typische Hostal del Tejadillo of Los Frailos (beide hotelletjes zijn gelegen in het centrum van Havana)

Dag 2
Begeleid bezoek aan het oude gedeelte van de stad, met afsluiting een rondrit met koets en paard.  (deze excursie duurt 3 uur).  In de namiddag heb je de mogelijkheid om de alombekende sigarenfabriek te bezoeken.  's Avonds is er een diner voorzien in een lokaal en typisch Cubaans restaurant.  Maak kennis met de Cubaanse gastvrijheid.

Dag 3
Vrije tijd in de stad.

Dag 4
Vandaag pik je de huurwagen op en ga je richting Pinar del Rio en Vinales.  Deze regio is gekend voor zijn merkwaardige landschap; tussen de rechtopstaande, kalkstenen pijlers wordt in de donkerrode, zeer vruchtbare grond, de beste tabak ter wereld geteeld.  De plantages in Vinales telen, fermenteren, drogen hier de tabaksbladeren, die dan elders in Cuba worden verwerkt tot kwaliteitssigaren zoals Cohiba en Montecristo...  De vallei van Vinales staat ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.  Avondmaal en overnachting Hotel La Ermita of Los Jazmines in Vinales.

Dag 5
Vrije dag om de omgeving van Vinales verder te ontdekken.  Avondmaal en overnachting in Vinales

Dag 6
Las Terrazas is gelegen in het gebied van de Sierra del Rosario, het eerste UNESCO beschermde reservaat in Cuba. Deze regio is perfect voor natuurwandelingen, paardrijdtochten, of gewoon genieten van de prachtige omgeving.  Overnachting in hotel La Moka.

Dag 7
Rit naar Cienfuegos langs Varkensbaai.  Neem voldoende de tijd om deze geschiedkundige plaats te ontdekken... Avondmaal en overnachting Hotel La Union in Cienfuegos.

Dag 8
Korte rit naar Trinidad. Deze stad in midden-Cuba staat eveneens op de werelderfgoedlijst van UNESCO.  Het stadje werd opgericht in 1514 en straalt nog steeds de authenticiteit van de 16e eeuw uit.  Het pittoreske centrum met de kerk van Sint Franciscus, rond de Plaza Mayor, het Palacio Cantero en het Palacio Brunet zijn de hoogtepunten.  Het is een stadje om in rond te kuieren...  Avondmaal en overnachting in hotel Las Cuevas, aan de rand van het centrum van Trinidad.

Dag 9
Vrije dag om het stadje te ontdekken of om wat te ontspannen aan het strand of zwembad van het hotel.  's Avonds is er een begeleide wandeling met een aantal inwoners van Trinidad.

Dag 10
Opnieuw voldoende vrije tijd om te genieten van de sfeer die Trinidad uitstraalt.  's Avonds ga je de beentjes strekken met een salsa dansles in een lokale dansschool.

Dag 11
Afscheid van Trinidad en je gaat op weg naar Santa Clara en verder naar Varadero.  Hier eindigt het culturele gedeelte van de reis en kan je verder genieten van de prachtige stranden van Varadero.  Afleveren huurwagen op de afgesproken plaats.  Avondmaal en overnachting in het 4* hotel Melia Las Antillas. (of gelijkwaardig)

Dag 12
Vrije dag aan het strand van Varadero (verblijf op basis van all inclusive)

Dag 13
Vrije dag aan het strand van Varadero (verblijf op basis van all inclusive)

Dag 14
Vrije dag aan het strand van Varadero (verblijf op basis van all inclusive)

Dag 15
Transfer naar de luchthaven van Havana of Varadero en terugvlucht naar Brussel...


Alle reizen naar Cuba kunnen ook volledig op maat uitgewerkt worden.  Heb je maar 1 week de tijd, dan maken we een aangepast programma...  Mail ons voor meer informatie.

Data & Prijzen

Voorbeeldreis Cuba

Prijzen 2013 - 2014:
Afreis met minimum 2 deelnemers
Prijs per persoon vanaf € 1.145  (excl. vlucht)
Accommodatie in 3* hotels en 4* hotel in Varadero


We maken graag een voorstel op maat.  Laat ons weten wat jullie precies zoeken in een reis en wij werken jouw droomreis uit.  De beschrijvingen onder de tab "dag per dag" is een voorbeeldreis, maar kan volledig aangepast worden.
Inbegrepen in de prijs (voorbeeldreis) :

 • 14 overnachtingen in 3* hotels & 4* hotel in Varadero
 • Ontbijt in Havana & Las Terrazas
 • Half pension in Vinales, Cienfuegos, Trinidad
 • All inclusive in Varadero
 • Huurwagen voor 8 dagen
 • Transfer bij aankomst naar hotel in Havana
 • Transfer van hotel in Varadero naar luchthaven Havana of Varadero
 • Begeleid bezoek aan Havana
 • Avondmaal in Havana in lokaal restaurant
 • Salsa dansles in Trinidad
 • Avondwandeling met lokalen in Trinidad

Niet inbegrepen in de prijs :

 • Verzekering huurwagen +/- € 20 per dag, ter plaatse te betalen
 • Drop off kosten +/- € 25, ter plaatse te betalen
 • Toeristenkaart € 25
 • Internationale vluchten
 • Reisverzekering
 • Fooien en persoonlijke uitgaven
 • Niet vermelde maaltijden
 • Bij betaling met kredietkaart worden 2% kosten aangerekend

Opmerking :

 • Alle prijzen zijn vanafprijzen.  De prijs wordt herrekend volgens de gekozen periode
 • Transfer per oldtimer : supplement € 34 per persoon
 • Verlengingen in strandhotels in Varadero kunnen in verschillende 4* en 5* hotels.  Mail ons voor meer informatie.
 • Iedereen dient in het bezit te zijn van een reisverzekering.  Je moet kunnen aantonen dat je een verzekering hebt bij aankomst in Cuba ! Wie dit niet kan aantonen, zal verplicht worden een verzekering in Cuba af te sluiten.  Deze nieuwe Cubaanse regels zijn van toepassing voor alle afreizen vanaf 01/05/2010.

Praktische informatie over deze Cuba reis

 • Internationaal reispas nog 6 maanden geldig na retour
 • Toeristenkaart € 25
 • Internationaal rijbewijs

Reisdocumenten:
Diplomatie.be
Minbuza.nl
geen visumplicht voor Cuba, maar wel een toeristenkaart (€ 25)
Internationaal reispas verplicht.

Verzekeringen:
Europese.be
Het is van belang dat u een degelijke reisverzekering hebt voor uw reis naar Cuba.
Wij bevelen de reisverzekering van Europ Assistance aan.  (deze verzekering is niet geldig voor de huurwagen)

Iedereen dient in het bezit te zijn van een reisverzekering.  Je moet kunnen aantonen dat je een verzekering hebt bij aankomst in Cuba ! Wie dit niet kan aantonen, zal verplicht worden een verzekering in Cuba af te sluiten.  Deze nieuwe Cubaanse regels zijn van toepassing voor alle afreizen vanaf 01/05/2010.

Het uur in Cuba:

WorldTimeServer.com

Gezondheid op Reis:
Aanbevelingen van het Tropisch Instituut in Antwerpen voor reizen naar Cuba (of raadpleeg uw huisarts)

Electriciteit en stekkers:
World Electric Guide

Het weer in Cuba
weerstatistieken
Het actuele weer

Meer info over deze bestemming

Het grootste eiland in de magische gordel van de Caraïben. Toen Christoffel Colombus het in 1492 per ongeluk ontdekte zei hij dat dit het mooiste eiland was dat mensenogen ooit aanschouwd hadden. Cuba is de uitzondering op de regel dat de Caraïben enkel zon en zee te bieden hebben. Cuba heeft ook cultuur. Havana is een prachtige stad vol van nostalgie en herinneringen aan Hemingway. Ontdek al de kroegen waar hij zijn Mojito's en Daiquiri's dronk of waar hij woonde, leefde en zijn 'Oude man en de zee' schreef. Een avond in de beroemde Tropicana mag u zeker niet missen. Cuba is uiteraard ook beroemd voor zijn prachtige stranden. De mooiste ongerepte stranden van Cuba liggen aan Guardalavaca, waar u kilometers lange zandstranden zal vinden.

Cuba is een land met zeer veel mogelijkheden. U kan Havana combineren met een strandvakantie, of een rondreis maken met een huurwagen, al dan niet met chauffeur. Graag stellen wij u à la carte rondreizen voor, op uw maat gemaakt.  Cuba is een absolute must als u op zoek bent naar een sfeervolle zonnevakantie.

Pluspunten Cuba:
- Cultuur.
- Mooie stranden.
- Rijke geschiedenis.
- Geschikt voor rondreizen.

Reisformaliteiten
U hebt een geldig paspoort nodig en een toeristenkaart die €25 kost (soms inbegrepen in de prijs van de vlucht)

Valuta
De lokale munt is de peso, maar de Euro is een alom aanvaarde munt. USD worden soms aanvaard, maar zijn officieel niet toegelaten.

Tijdsverschil
In de winter is het 5 uur vroeger op Cuba en in de zomer 6 uur.

Taal
Spaans is de officiële taal. Eigenlijk meer Cubanol dan Espagnol. Met Engels kan je in de grote steden en hotels terecht. In het binnenland poets je beter je beste Spaans op.

Klimaat
In de koelste maanden december en januari is het nog minstens 26°C. Van mei tot september zakt het kwik niet onder de 30°C. De zuidkust is gewoonlijk wat warmer, terwijl het westen meestal natter is dan het oosten. Tussen mei en oktober kun je nu en dan een tropische regenbui verwachten.

Landinformatie
Ambassade van Cuba
R. Jonesstraat 77 te 1180 Brussel
Tel : 02/343.00.20


Xplore360° Special interest tourism - Kouterbaan 15 B, 1745 Opwijk (Belgium) - T: +32(0)52/36.94.08 - F: +32(0)52/35.37.84 - Lic. A6157
© 2008 All rights reserved - Algemene voorwaarden - Website: Projectweb.be